Den inom vetenskapen superkända forskaren Judith Butler kom efter flera års tjat till slut till Stockholm och föreläste. Ni kan se föreläsningen genom att klicka här! Hon är framförallt känd för sin queerfeministiska filosofi. Dessutom var Wendy Brown och Sara Ahmed här och föreläste, dessa forskare kopplar ihop olika områden som t.ex. politik, etnicitet och genus. Dessa forskare är mkt intressanta, men kan vara svårförstådda även för de som läst genusvetenskap.
Soliga hälsningar.
Maria Hulth, Kristina Henkel och David W Flato
Jämställt
info@jamstallt.se
Tel: 073-703 35 62
________________________________________________________________
Maj 2011 
Här kommer inspiration för ert arbete med jämställdhet och likabehandling.
Höstens nya utbildningar:
Genus- och likabehandlingsnätverk för förskola och skolan
Vi träffas vid tre handledningstillfällen under hösten och diskuterar jämställdhet och likabehandling.
Förskola: 13/9 11/10 och 17/11 kl 17-19
Låg-och mellanstadium: 19/9 17/10 och 28/11 kl 17-19
Högstadiet och gymnasiet: 20/9 18/10 och 29/11 kl 17-19
Se hela inbjudan och upplägg här:
Genus och likabehandlingsnätverk förskola
Genus och likabehandlingsnätverk skola
Har du inte möjlighet att komma till Stockholm och vara med på nätverksträffarna? Vi kan komma till din förskola eller skola och starta upp genus- och likabehandlingsnätverk.
En förskola och skola för alla
Hur funkar normer egentligen och vad innebär ett normkritiskt perspektiv?
Hur kan vi arbeta förebyggande mot kränkningar så att likabehandling blir en del av vardagen på vår förskola och skola? Föreläsningen ger er många praktiska metoder och användbara idéer och tips. Läs mer och ladda ner pdf under utbildningar.
Motivera mera - möjligheternas pedagogik
Varför är motivation så viktigt för eleverna? Hur kan vi stärka elevernas självkänsla och ge alla elever oavsett bakgrund möjlighet att uppnår sina mål? På föreläsningen presenteras fem motivationstrategier och många praktiska övningar att använda i ditt klassrum.
Läs mer och ladda ner pdf under utbildningar.
Bästa hälsningar
Kristina Henkel, Maria Hulth och David Flato
________________________________________________________________
April 2011 
Äntligen vår och nästan sommar känns det som!
Här kommer tips för mer jämställdhet och likabehandling:
Norrköping Pride
Den 6-7 maj är det Norrköping Pride och Jämställt är så klart på plats! Den 7 maj håller Marie Tomicic och Kristina Henkel föredrag om boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2. Hela programmet till Pride hittar du här!
100 möjligheter på Kaboo
Den 11 maj finns det möjlighet för er som bor i Stockholm att höra Kristina berätta om boken 100 möjligheter istället för 2 på Kaboo i Alvik, det är gratis men begränsat med platser. Mer info om hur du anmäler dej hittar du på postit lappen på första sidan.
Vad har hänt i Sverige när det gäller likabehandling?
Följ med på en resa som börjar 1845. Genom att förstå historien kan vi förstå varför det ser ut som det gör idag. Hur kommer det sig att ordet bög är ett av de vanligaste skällsorden i skolan? Kan det hänga ihop med att det var lite drygt 30 år sedan som homosexualitet sågs som en sjukdom?
Nu finns det nytt material; Likabehandlingsresa i Sverige, att ladda ner under material.
Soliga hälsningar
Kristina, Maria och David
________________________________________________________________
Mars 2011 
Jämställdhet har blivit hett!
Den 8 mars firades internationella kvinnodagen världen över.
Det var miljontals människor som firade den internationella kvinnodagen, men hur började denna tradition och vad är det vi firar? Under det turbulenta tidiga 1900-talet hade flera försök till nationella och internationella kvinnodagar genomförts (bl.a. i Norden), men det var först 1917 när ryska kvinnor samlades till en demonstration den 8:e mars för ”bröd och fred” som det fick genomslag. Fyra dagar efter demonstrationen tvingades tsaren att abdikera och den provisoriska regeringen i Ryssland gav kvinnor rösträtt. Sedan dess har den internationella kvinnodagen fått en ny global betydelse för kvinnor i både utvecklade och utvecklingsländer. Det handlar om att fira de rättigheter och friheter som skapats för alla människor oavsett kön och om att fortsätta arbetet med jämställdhet. Bra jobbat alla ni som förbättrat eller håller på att förbättra situationen för människorna på vår jord, oavsett kön!
Det pratas mycket om de dyra och ofta ineffektiva programmen mot mobbning och för jämställdhet.
Senaste månaden har skolverkets rapport om dyra, ineffektiva och ibland direkt motverkande program mot mobbning, diskriminering och kränkningar uppmärksammats. Deras rapport visar att alla de åtta programmen som granskats inte ger önskvärda resultat. Det viktigaste är ett kontinuerligt arbete som inte bara inriktar sig på mobbning. Detta påstående delas även av DEJAs rapport och av Skolverkets tidigare rapport (diskriminerad, trakasserad och kränkt) som alla visar på vikten av kontinuitet och ifrågasättande av de normer som möjliggör mobbning med hjälp av normkritik och jämställdhetsarbete.
Jämställdhetstråden känns än mer aktuell!
Det har blivit ännu tydligare att vi inne på rätt spår. Med tanke på texten ovan är vårt webbverktyg svaret på att det finns bra och färdigutvecklade alternativ för att arbeta kontinuerligt och mångfacetterat med jämställdhet och mot diskriminering, mobbning och trakasserier. Vårt verktyg finansierades delvis av Skolverket och innehåller elevenkäter, analyser, handlingsplaner och massa metoder för ett långsiktigt och målinriktat arbete med jämställdhet. Du hittar mer information om jämställdhetstråden på hemsidan: www.traden.se
Motivera Mera!Möjligheternas pedagogik.
Nu finns det en ny bok i vår butik: Motivera Mera! Möjligheternas pedagogik, skriven av David W Flato och Lina Davidsson. Med hjälp av motivation kan elever oavsett bakgrund nå dit de vill. Med hjälp av motivationsarbete kan allt fler göra sina val utifrån annat än t.ex. kön, etnicitet, klass, funktionalitet, ålder, religion och sexualitet. Om en elev drivs av en inre motivation ökar inte bara kunskapen utan även självkänslan. Boken erbjuder en metod som genom övningar ökar elevernas motivation för skolarbetet, får eleverna att se sina framtidsmöjligheter och ökar deras självkänsla. Alla lärare, oavsett ämne, kan använda sig av övningarna i sin ordinarie undervisning. Övningarna är helt färdiga, enkla att använda och det framgår tydligt vad varje övning syftar till. Det ingår även en cd-skiva med material. Köp den på vår hemsida: jamstallt.se
Allra bästa hälsningar
Kristina Henkel, Maria Hulth och David W Flato, Jämställt
________________________________________________________________
Februari 2011 
Tips för ert jämställdhetsarbete:
Den 22 februari kl 18:30 föreläser jag på Järfälla bibliotek om boken
100 möjligheter istället för två och hur vi kan skapa jämställdhet i
praktiken.
Välkommen, det är fri entré. För mer info se inbjudan här!
Samtidigt vill jag passa på att tipsa om att vi har prova på rabatt på
vårt webbverktyg Jämställdhetstråden för er som tecknar en
prenumeration innan den 31 mars. Verktyget är utvecklat i samarbete med
Skolverket och innehåller elevenkäter, analys, handlingsplan och
metodtips för ett långsiktigt och målinriktat arbete med
jämställdhet. Du hittar mer information om jämställdhetstråden under länken Tråden till vänster.
bästa hälsningar
Kristina Henkel
________________________________________________________________
Januari 2011 
En jämställd skola ger fler möjligheter!
Jämställdhetstråden – enkelt att arbeta kontinuerligt och målinriktat med jämställdhet!
Delegationen för jämställdhet i skolan (Deja) kom med sitt slutbetänkande till regeringen nu i januari. Slutsatsen är att; Pojkar och flickor inte får samma förutsättningar att lära sig i skolan och att arbetet med jämställdhet har gått bakåt i de svenska skolorna. Lösningen som Deja presenterar är att alla skolor måste jobba kontinuerligt med jämställdhetsarbete och använda sig av systematisk utvärdering.
Detta stödjer behovet för ett enkelt och användarvänligt sätt att göra det på, vilket vi har tagit fasta på. Med stöd av Skolverket har vi därför utvecklat Jämställdhetstråden, ett webbprogram med enkäter, observationer, metoder, handlingsplaner och utvärderingar. Läs mer om jämställdhetstråden och teckna en prenumeration på: www.traden.se
Skolverkets filmer: För en jämställd skola
Nu är äntligen Skolverkets filmer om jämställdhet klara. Filmerna finns att titta på gratis på Skolverket. Det är fyra olika kortfilmer med tema: Genus och heteronorm vad är det? Våld och kränkningar, Jämställt bemötande och Jämställdhet som ett kunskapsområde. I filmerna presenteras metoder av lärare från lågstadiet till gymnasiet, varje film är 10 – 15 minuter och passar därför bra på ett arbetsplatsmöte. Filmerna hittar du under länken filmer till vänster.
Vi har blivit fler!
Från och med årsskiftet har utbildningsföretaget Jämställt.se vuxit och blivit ett AB. Efterfrågan på praktiskt och långsiktigt arbete med jämställdhet är stor och vi ser fram emot att kunna hjälpa ännu fler förskolor och skolor med deras arbete för att ge barn och elever fler möjligheter och skapa en jämställd förskola och skola!
Under januari har diskussionen om jämställdhet och barn lyfts i media, du hittar Svd:s artikelserie om pojkar och normer och diskussionen om barnkläder och genus hittar du under länken Press.
Allra bästa hälsningar
Kristina Henkel, Maria Hulth och David W Flato, Jämställt AB
________________________________________________________________
November 2010 
Skolforum 1-3 november på Stockholmsmässan
Under Skolforum finns vi, Jämställt.se, i Jämställdhetsmontern A 01:21
tillsammans med Olika förlag och Fantasiförmedlingen. Vi presenterar stolt
LPJ 10, Läroplanen för jämställdhet! Kom och få de senaste metodtipsen och prova vårt nya webbprogram för skolan: Jämställdhetstråden
Vi presenterar även Jämställdhetstråden på scenen Heta hörnet tisdag den 2.11 kl. 14:50-15:20. Kom och lyssna, det är gratis och ni behöver inte
förhandsboka platser.
På måndag den 1.11 kl.15:30 föreläser Kristina Henkel och Marie Tomicic om
boken Istället för 2.
Vi ses!
Kristina Henkel, Maria Hulth och David Flato, Jämställt.se
________________________________________________________________
September 2010 
Föreläsning: Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2
Genusfällor finns överallt. När och hur görs barn till flickor och pojkar? Hur påverkar det barnens handlingsutrymme, identitet och självkänsla, men framförallt hur kan vi ge barn fler möjligheter?
Kristina Henkel berättar om boken Istället för 2
Datum: 28 september
Plats: kl. 18:0 -20:0 ABF Sundbyberg Esplanaden 3C, Stockholm
Kristina Henkel och Marie Tomicic föreläser om boken Istället för 2
Datum: 18 september
Plats: kl 19:0-21:0 ABF Limhamns Folkets Hus, Malmö
Skolforum 1-3 november
Under Skolforum 1-3 november finns vi i Jämställdhetsmontern A 01:21 tillsammans med Olika förlag och Fantasiförmedlingen. Kom och få de senaste metodtipsen och titta och prova vårt nya webbprogram för skolan: Jämställdhetstråden!
Vi presenterar även Jämställdhetstråden på scenen Heta hörnet tisdag den 2.11 kl. 14:50-15:20. På måndag den 1.11 kl. 15:30 föreläser Kristina Henkel och Marie Tomicic om boken Istället för 2.
Språk bygger broar
Sen vill jag också passa på att tipsa om konferensen Språk bygger broar på Uppsala universitet den 8-9 oktober. Temat för konferensen är jämställdhet och på lördagen kl. 11:30 pratar Kristina Henkel om hur man kan arbeta med genus och språk. För mer info och program
läs här.
Till sist ett lästips: SOU 2010:53
Pojkar och skolan: Ett bakgrundsdokument om "pojkkrisen" av Michael Kimmel som skriver väldigt bra om pojkar och det vardagsvåld de möter i skolan.
Allra bästa hälsningar
Kristina Henkel
________________________________________________________________
Juli 2010 
Stockholm Pride HBT i förskola och skola
27/7 kl 13-13:45 i Pride House pratar Kristina Henkel om hur man kan arbeta med HBT-frågor i förskolan.
30/7 kl 16-17 Pride Park seminarium med Kristina Henkel om hur man kan arbeta med HBT-frågor i skolan.
Att ifrågasätta heteronormen är en förutsättning för att komma vidare med förskolans och skolans jämställdhetsarbete. Att arbeta inkluderande så att alla barn, elever och föräldrar oavsett familjekonstellation eller sexualitet känner sig välkomna är en del av förskolans och skolans uppdrag enligt lagen men hur gör vi detta i praktiken? Kristina delar med sig av sina erfarenheter och praktiska tips på de två seminarierna under Pride festivalen. Läs mer
här.
Välkommen!
Regnbågsfamilj i Bamse
I senaste Bamsetidningen (nummer nr 10 år 2010) kan vi läsa om Lille Skutts bror Happ och kaninen Sixten som kommer hem till sin stubbe en dag och möts av en övergiven kaninbebis. Happ och Sixten letar efter bebisens familj men hittar dem inte och beslutar därför att kaninbebisen blir en del av deras familj. Slutet gott allting gott och lilla bebisen Suddan får komma till en lycklig familj med två pappor.
________________________________________________________________
Juni 2010 
Vi vill passa på att tacka alla nya och gamla kunder för en bra termin och hoppas att ni alla njuter av solen och det stundande sommarlovet. Här kommer lite ny jämställdhetsinspiration:
Nytt material:
Jämställdhetspussel om historia
Hur kan vi utveckla jämställdhet som ett kunskapsområde för eleverna. Lägg det nya jämställdhetspusslet tillsammans med elever och kollegor. Pusslet finns att ladda ner gratis på hemsidan under material.
Ny utbildning:
Att bli bekräftad – strategier mot härskartekniker
Efter den mycket uppskattade kursen Att få vara med har vi nu tagit fram en ny workshop Att bli bekräftad som handlar om hur vi kan förebygga och motverka att härskartekniker används i skolan. Målet med utbildningen är att ge er metoder för att kunna förändra och skapa positiva sociala förhållningsätt där jämställdhet och ömsesidig respekt råder bland elever och vuxna. Läs mer om kursen under utbildningar.
Jämställdhetstråden- webbaserat verktyg för jämställdhetsarbete i skolan
Jämställdhetstråden börjar ta form. Programmet gör det enkelt att kartlägg, sätta upp mätbara mål och se resultat av ert jämställdhetsarbete. Programmet kommer även innehålla en mäng praktiska metoder. Jämställdhetstråden beräknas vara klart i november och presenteras på Skolforum. Så boka in den 1-3 november redan nu. Vi kommer att finnas i monter A 01:21 och presentera Jämställdhetstråden på scenen Heta hörnet tisdag den 2 nov kl 14:50.
Lästips!
Nu har äntligen David Flatos bok Motivera mera - Möjligheternas pedagogik kommit och går att beställa på bland annat bokus.se eller direkt från oss. Motivera mera är en övnings- och inspirationsbok för lärare i åk 6-9 och i gymnasiet. Boken erbjuder en metod för att få elever att se sina framtidsmöjligheter, bryta mönster och ökar deras självkänsla.
Boken Maktlekar. Det dolda gruppvåldet bland unga är skriven av Sanna Mohr, Stefan Koch och Sannie Wedberg. I maktlekar som tillexempel Gul bil, böghög eller slavlekar ger barn upp sina rättigheter som att slippa bli slagen eller kränkt för att få vara en del av gruppen. Boken synliggör fenomenet maktlekar och lyfter fram strategier för att motverka våld bland unga. Till boken hör ett metodmaterial för arbete tillsammans med eleverna.
Vi önskar er alla en skön sommar!
Kristina Henkel, Jämställt.se
________________________________________________________________
Februari 2010 
Efterfrågan på våra populära jämställdhetsutbildningar och handledningar har ökat enormt. Jag kan därför med glädje presentera en ny utbildare David W Flato och en gammal goding Maria Hulth som jag samarbetade med under 2006 och 2007. David W Flato arbetar som gymnasielärare och jämställdhetskonsult och är utbildad genuspedagog. Han har skrivit boken Motivera Mera! Möjligheternas pedagogik som kommer ut nu under våren. Maria Hulth är utbildad genusvetare och etnolog. Hon har en bred kompetens inom likabehandlingsområdet. Maria har skrivit rapporten Det osynliga regnbågsbarnet.
På Allt om barn hittar du en rykande färsk intervju med mig om Genusfällor. Läs artikeln
här.
Sist men inte minst vill jag passa på att tipsa om en intressant föreläsning den
30 mars på ABF Stockholm som handlar om läromedel i historia ur ett jämställdhetsperspektiv. Föreläsningen börjar kl. 18:00 och det är fri entré.
Bästa hälsningar
Kristina Henkel, Jämställt.se
________________________________________________________________
________________________________________________________________
December 09
Istället för 2
Andra tryckningen av boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2
har äntligen kommit från tryckeriet, har du inte redan köpt en julklapp till kollegorna, morfar, din dotter eller någon annan du tycker om så är boken ett bra tips. Sagt om Istället för 2:
”Det är den absolut bästa genuspedagogiska bok jag någonsin läst. Den går så djupt men är så enkel.”
”Min svärmor blev nästan så glad att hon svimma, hon hälsar att boken
är helt fantastisk!”
”Jag är så glad att det äntligen finns en bok om hur man kan bemöta alla konkreta vardagshändelser på ett genusmedvetet sätt!”
Pink stinks - är rosa en dålig färg?
Just nu är debatten i full gång när det gäller leksaker och genus. I Storbritannien har kampanjen
Pink stinks fått mycket uppmärksamhet och här i Sverige har Toys "R" Us blivit fällda av Reklamombudsmannen för könsdiskriminerande reklam. Läs mer eller lyssna på debatten med Marie Tomicic och mig i Aftonbladet, Studio 1 eller i Aktuellt. Länkar till programmen hittar du under rubriken Press. Inför skrivandet av boken Istället för 2 intervjuade vi BR leksaker som menade att ”Flickor gillar att leka med dockor och pojkar gillar att oooaa och krascha av naturen”. Läs mer, diskutera med dina kollegor, barn och elever och skriv på uppropet mot könsstereotypa leksaker här.
Lästips för stora och små!
Sen vill jag också passa på att tipsa om Sagolikt förslags nya böcker; Kalle som Lucia, Vem kan älska Ella? och Jag älskar dig så mitt hjärta brister. Läs mer och beställ böckerna på www.sagoliktbokforlag.se.
Även Olika förlag har kommit med nya barnböcker: Pinsamt värre, Krille!
Uppfinnar Johanna & skrämselmaskinen, Micklan målar, Allan och Mike på promenad, Hjälte med hjärta, Isporten del 2 – Trolldräparen (fantasy berättelse 6-12 år).Läs mer och beställ böckerna på: www.olika.nu
Rädda barnen har kommit ut med ett nytt metodmaterial Allan som är tänkt för killgrupper men som passar utmärkt i den vardagliga undervisningen bland annat finns många bra tips på hur vi kan arbeta för att motverka vardagsvåld i skolan, både verbalt och fysiskt våld.
Till sist ett tips till alla er som undervisar i engelska, ungdomsserie Glee som går på torsdagar i TV 4 kl 21:00.
Jag vill även passa på att tacka er alla för ett bra år och önska er
En riktigt härlig jul med lugn och ro
och ett gott nytt år!
________________________________________________________________
September 09
Ny föreläsning: Danskjolar, magkänsla och gränser
I samarbete med utbildningsföretaget Sahlström & Sahlström ger jag till hösten 6 föreläsningar runt om i Sverige. Föreläsningen heter Danskjolar, magkänsla och gränser och handlar om hur vi kan ta jämställdhetsarbetet lite längre. Se pdf för inbjudan
, datum och platser. Föreläsningen kostar 495 kr exkl moms.
Artikel om jämställd inskolning
I senaste numret av Förskoletidningen skriver jag om förskolan Skogsbrynet där man gjort om sin inskolning och sett fördelar ur ett genusperspektiv både för barn och föräldrar. Artikeln hittar du under länken Press på min hemsida.
Jämställdhet i förskolan på export
Just nu exporterar jag jämställdhet till Finland och Åland och det är roligt att berätta att vi i svenska förskolor har kommit så lång och har en så bra lagstiftning för att garantera likabehandling av barn. I Finland startar jag upp pilotprojekt på daghem i Åbo och Helsingfors och i förra veckan utbildade jag en grupp från Ålands landskapsregering.
Bokmässan i Göteborg 24-27 sep
Fredag den 25 september kl.13 är jag med i ett seminarium om hur barns sexualitet skildras i barnlitteraturen. Medverkar gör även Katarina Janouch, Vombat förlag och Anna Kostovics från RFSU. Jag kommer även finnas i OLIKA förlags monter A02:20 där du kan köpa böcker med genuskoll och diskutera jämställdhet.
Söt som en karamell
Sen vill jag också passa på att tipsa om nya boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Innan sommaren fick vi mycket uppmärksamhet i media SvD, DN, Korren och Metro bland annat. Du kan läsa alla artiklar under Press. Vi har även fått väldigt fin kritik:
”Det är den bästa genusbok som kommit ut den är så användbar.” Marianne Forsberg SEFIF
”Till formen är boken lättsam, nästan söt som en karamell.” Linda Dahlin Mitt i Bromma. Läs mer om boken under länken material till vänster.
Bästa hälsningar
Kristina Henkel, Jämställt.se
________________________________________________________________
Juli 09
Jämställt på Pride
På onsdag den 29 juli är det familjedagen på Pride. Jämställt har en installation i kungsträdgården om genusfällor och genuskrux och klockan 14:00 pratar jag, Kristina Henkel, på lilla scenen i Kungsträdgården om nya boken
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Boken finns att köpa till Pride specialpris och det är gratis att komma till seminariet.
Därefter klockan 15-16:00 ordnar jag tillsammans med Foff sthlm (Forum för feministiska föräldrar) en verkstad för stora och små kring ordet Stjärnfamilj. En stärnfamilj är en familj där respekt, kärlek och omtanke är viktigare än formen eller de biologiska banden. Det vill säga en familj där alla kan känna sig inkluderade oavsett om de är en, två eller fyra föräldrar. Läs mer om Stärnfamilj på facebook eller kom och lyssna på Foff:s seminarium klockan 16:45 på Pride onsdag 29 juli på Bryggan.
Du kan läsa mer om Pride och se hela programmet här
www.stockholmpride.org
Välkommen!
________________________________________________________________
Juni 09
100 möjligheter istället för 2
Nu har äntligen boken
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 kommit från tryckeriet. Boken handlar om genusfällor och genuskrux i vardagen. Genusfällor är situationer där vi könar barnen och gör dem till flickor och pojkar. Vi kallar det för genuskrux för att det är komplext och inte alltid finns enkla lösningar. I boken beskriver vi ett femtiotal genusfällor som all har praktiska tips hur man kan göra istället, helt enkelt för att göra mer jämställdhet. Eftersom vi aldrig har haft jämställdhet är den praktiska innebörden ganska abstrakt, därför lanserar vi i boken sex nya jämställdheter: Lekfull, Utseendemässig, Vänskaplig, Känslomässig, Kroppslig och Språklig jämställdhet. Boken har illustrerats av Emili Svensson som bland annat ritar i kamratposten. Den lekfulla och färgglada formen står Mia Lidbom för som 2002 fick utmärkelsen ”Utmärkt svensk form.”
Boken är en rolig och eftertänksam sommarpresent till dina kollegor eller en nybliven förälder, farfar eller mormor.
Sommarpaket
Köp boken En jämställd förskola - teori och praktik och boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 för endast 300 kr inkl. moms (ord pris 379 kr). erbjudandet gäller till den 15:e augusti. Ange koden ”sommar” i meddelande raden när du beställer böckerna.
Dansen som möjlighet
Sen vill jag också passa på att tipsa om artikeln ”Dansen som möjlighet” i Förskoletidningen nummer 3. Där skriver jag om förskolan Svarta grisen, Kättsätter och Armbandet som alla arbetar med dansen för att göra mer jämställdhet. I artikeln kan du också läsa hur man kan motverka heteronormen och arbeta inkluderande. Artikeln hittar du under Press.
Till sist vill jag passa på att önska en riktigt skön sommar!
Kristina Henkel
________________________________________________________________
April 09
Att få vara med, öppen workshop 29 maj
Många har hört av sig och velat gå på utbildningen Att få vara med men inte kunnat gå hela arbetslaget. Därför ger vi nu möjligheten att komma på en öppen workshop. Kursen riktar sig till alla som jobbar med barn eller pedagoger i förskolan och skolans yngre åldrar samt fritids. Med hjälp av praktiska övningar och modiga vuxna visar hur vi kan förändra för att motverka hierarkier, förebygga att de uppkommer samt utmana både barns och vuxnas genustänk.
Workshopen innehåller:
● Metoder för hur man aktivt kan bygga barnens relationer.
● Demokratisk och självstärkande konfliktlösning.
● Praktiska verktyg för att stärka självkänslan och motverka mobbing.
● Trestegsmetod för att stoppa kränkningar.
● Dramaäventyr för att utmana sitt eget och barnens genustänk.
Läs mer om utbildningen och oss
här
Stockholm 29 maj klockan 09.00 - 15.00
- Samling vid Alviks T-bana uppgång mot Alvik klockan 08.30
Kostnad 1840 kr exkl. moms, inkl. lunch, kaffe och kompendie.
Välkommen med din anmälan senast den 15 maj.
Email info@fantasiformedlingen.se
Tfn 073 - 203 81 59
Vänliga hälsningar
Kristina Henkel och Johan Theodorsson
________________________________________________________________
Mars 09
Artikelserie om jämställdhet i Förskoletidningen
Nu börjar artikelserien om jämställdhet i Förskoletidningen. Första artikeln handlar om Lekhagens förskola som vann första pris i Jämställt.se, Olika förlag och Förskoletidningens tävling
Genomtänkt genustänk. De kommande artiklarna kommer bland annat handla om dans, hur man kan motverka heteronormen och Nannydebatten ur ett genusperspektiv. Första artikel hittar du
här. De andra artiklarna kommer du kunna läsa i Förskoletidningen och på Jämställt.se.
Nya avhandlingar
Anna Öqvist vid Luleå tekniska universitet har skrivit avhandlingen Skolvardagens genusdramaturgi om olika femininiteter, maskuliniteter i åk 5 med fokus på benämningar som kärring och hora.
Christian Eidevald vid Jönköpings universitet har skrivit avhandlingen Det finns inga tjejbestämmare som handlar om att förstå kön som position i förskolans vardagsrutiner och lek.
Radioprogram om ockupationen av socialstyrelsen
År 1979 ringde ett antal människor till försäkringskassan för att sjukskriva sig för att de var homosexuella. Aktionen var början på en protest som så småningom ledde till att homosexualitet som sjukdomstillstånd avskaffades. Idag är ordet bög ett av de vanligaste skällsorden på landets skolor. Här är ett fantastiskt radioprogram till en lektion och som underlag för diskussion med kollegor och elever om homofobi och hur vi kan göra jämställdhet. Programmet finns att ladda ner på Sveriges Radio:
www.sr.se
Kalle med klänning
Ny bok från Sagolikt förlag. Kalle får en klänning av sin kusin som han älskar. Han sover i den, äter i den och till och med badar i den men när sommarlovet är slut och han börjar i skolan retas killarna med honom. Men en händelse förändrar allt och snart vill alla killar i skolan också ha klänning, men deras föräldrar protesterar. Spännande högläsningsbok för de yngsta i skolan.
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2
Sakta men säkert har vi arbetat fram en bok som blivit färgsprakande, humoristisk och möjlighetsinriktad. Det har dragit ut på tiden och boken har blivit försenad men nu är den på tryck och vi beräknar kunna leverera den under slutet av april.
Elevutbildning
Jag vill också passa på att tipsa om min kollega Janette Ohlsson som har en ny skolutbildning för elever som handlar om hur vi människor ser på varandra, om relationer, makt, sexualitet och våldtäkt. Utbildningen heter Hon är inte hora. För mer info läs här:
Hon är inte hora.
________________________________________________________________
Februari 09
Tävlingen om bästa jämställdhetstipset är avgjord!
Ett stort tack till alla
intressanta, praktiska och genomarbetade tävlingsbidrag som vi har
fått in! Roligt att så mycket jämställdhetsarbete
pågår runt om i landet. Vinnarna är:
1:a pris Lekhagens förskola i Vaxholm.
För att pedagogerna lägger stort fokus på att arbeta med sig
självBa och håller arbetet levande med många praktiska och
enkla frågeställningar i vardagen på förskolan. De
vinner också första pris för att de på ett roligt
sätt uppmärksammar varandra när trillar i
genusfällor.
2:a pris delas mellan
Föräldrakooperativet Svarta Grisen i Stockholm och
förskolorna Armbandet och Kättsätter i Norrköping
för att de närmat sig det svåra och laddade området
att ge pojkar tillgång till attribut och uttryck som traditionellt
ansetts feminina på ett roligt och avdramatiserande sätt genom
att arbeta med dans.
3:e pris går till
förskolan Skogsbrynet på Öland för att de har ett
tydligt genustänk kring barnens föräldrar tillexempel vid
inskolning.
Ni får veta mer om de tre pristagarna och
deras arbeta med jämställdhet i kommande nummer av
Förskoletidningen. Reportage kommer också att publiceras
på Jämställt.se och OLIKA.nu.
Föreläsning i skåne om nya boken Istället
för 2
Snart kommer nya boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för
två från tryckeriet. Den beräknas vara klar för
leverans andra veckan i mars. Men redan nu går det bra att boka
spännande föreläsning om genusfällor och genuskrux i
vardagen. Den 9:e och 10:e mars är jag och Marie Tomicic på
plats i Eslöv, Laholm och Staffanstorp och pratar om vår nya
bok! Föreläsningen är gratis, välkomna! För mer information och inbjudan läs här:
Istället för 2.
Seminarium om barns sexualitet
Den 3:e mars kl. 17-19 bjuder RFSU stockholm in till
seminariet: Att möta barns frågor om sexualitet. Deltar
gör Åsa Kastbom läkare och doktorand, Eva Wendt
barnmorska, Daniel Foxhage Kamratposten, Maria Bergström RFSU och jag
Kristina Henkel moderator är Katarina Janoch. Seminariet är
på Debaser, medborgarplatsen i Stockholm och helt gratis -
välkommen till en spännande kväll!
________________________________________________________________
Januari 09
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2
Nya boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 som handlar om genusfällor och genuskrux i vardagen är snart på väg till tryckeriet. Emeli Svensson har ritat fantastiska bilder till boken och hon och Mia Lidbom som är formgivare jobbar på för fullt med den spännande layouten i regnbågens alla färger. Här är ett litet bildsmakprov från boken ur genusfällan Var vänlig tag plats. Den är en av elva genusfällor i kapitlet Armar, ben, snippor och snoppar som handlar om kroppslig jämställdhet.
________________________________________________________________
________________________________________________________________
December 08
Läs- och filmtips från Jämställt.se!
I normens öga är en metodbok för att tillsammans med elever ifrågasätta, granska och vända upp och ned på normer och arbeta med jämlikhet. Boken vänder sig till personal inom skolans senare del och gymnasiet. Du kan beställa boken på Friends hemsida
www.friends.se.
Maskulinitet på schemat är en spännande antologi om flickor, pojkar och genusskapande i förskola och skola. Boken tar tillexempel upp hur pojkar kan förhålla sig till att få leka omvårdande lekar genom att bli en Batmanpappa eller hur genus skapas på bildlektionen. Marie Nordberg är redaktör för boken.
Tessa och GorillaRymmarDagen av Susanne Marko är en härlig saga för de mindre om en mamma som förvandlas till en Gorilla. Istället för att gå till förskolan så rymmer Gorillamamman och hennes barn till skogen och äter bullar. På kvällen har de Gorilla fest med prinsesskorv och bananer.
En liten film om jämställdhet handlar om jämställdhet i arbetslivet. Den innehåller fem spår som tar upp olika aspekter av jämställdhet på arbetsplatser och till filmen följer en lärarhandledning. Filmen behandlar frågor om ledarskap och kön, män och jämställdhet, härskartekniker och motstrategier och kan beställas gratis på
www.ntgequality.se.
Jag vill även passa på att önska dig
En lugn och skön Jul
Kristina Henkel, Jämställt.se
________________________________________________________________
November 08
Sagodrama för barn
Kom och se sagoföreställningar på
Saras butik
i Stockholm. Det blir hisnande sagor för barn berättade på ett
genusmedvetet sätt. Roller och egenskaper hos kvinnor och män presenteras
så att de utmanar synen på kvinnlig och manligt. Vid tre tillfällen under hösten kommer Saras butik att gästas av sagoberättaren och genusvetaren Johan Theodorsson.
Lördagen den 15 november kl. 15.00
De svarta gässen
är en rysk folksaga om en flickas kamp att rädda sin lille bror från
häxan Baba Jaga. Sagan lämpar sig för barn i åldrarna 4-7 år. Sagan avslutas
med en spännande dramalek där barnen får vara med och leta efter en häxa. Om
de vågar...
Kostnad: 50 kr
Plats: Saras butik i Hammarbyhöjden
Lördagen den 29 november kl. 11.00
Vanten är också en rysk folksaga. Här får vi möta prinsessan Fena som slarvar
bort sin vante i skogen. In flyttar en massa lustiga djur. Sagan lämpar sig
för de allra minsta barnen i åldrarna 1,5 - 4 år.
Kostnad: 40 kr
Plats: Saras butik i Kärrtorp
Lördagen den 29 november kl. 13.00
I folksagan Grodprinsessan får vi följa en vacker och kokett prins som lovar en
grodprinsessa saker som han har svårt att hålla. Måtte det sluta lyckligt.
Sagan lämpar sig för barn i åldrarna 4-7 år.
Kostnad: 40 kr
Plats: Saras butik i Kärrtorp
Välkomna!
________________________________________________________________
Oktober 08
Workshop Genus och naturvetenskaplig undervisning
Gratis workshop på Uppsala universitet den 28 oktober om genus och naturvetenskaplig undervisning. Jag håller i en av workshoparna som är klockan 13:30-15:0 Om bemötande av barn och elever. Det finns fortfarande platser kvar och går bra att anmäla sig! Läs mer och anmäl dej här:
www.genna.gender.uu.se.
Bokmässan
Det var mycket folk på bokmässan i år och min och Olika förlags monter var välbesökt likaså de tre seminarier jag höll i - roligt att det finns så många som vill så mycket jämställdhet! Göteborgsposten skrev en notis från seminariet där jag tillsammans med Per Gustavsson (författare till Så gör prinsessor) och Ana Udovic (författare till Vem är tjuven Mirjana?) diskuterade om en barnbok kan vara jämställd. Per menar att det är svårt som författare att ha med en homofamilj i en berättelse för att många då fastnar på den detaljen, Ana menar att det är viktigt att genus och mångfaldschecka sin berättelse.
På Babyvärlden ligger artikeln ”Det heter Snippa!” ute om seminariet jag höll om barns sexualitet. Du hittar artikeln på:
www.babyvarlden.se.
Två nya barnboksförlag med genuskoll!
Nu har ytterliggare två barnboksförlag som har genuskoll startats, Vombat och Sagolikt förlag. Vombat förlag är ett quuer förlag som presenterade sina första tittlar; Vad har du i väskan, Familjeboken och Tyranno. Läs mer om böckerna och beställ dem på
www.vombatforlag.se.
Sagolikt bokförlag presenterade sin första titel Prinsessan Kristalla som snabbt blev min 5 årings nya favorit bok. Förlaget ger ut sagor i gammeldags bemärkning men med nytänk kring genus. Läs mer om boken på
www.sagoliktbokforlag.se.
Vilda förlag som har krammärka böcker (demokrati och mångfald) presenterade tre nya verktygsböcker som är utmärka i arbetet med barnen både på förskolan och för skolans yngre åldrar. Vad vill du bli när du är stor, Vad gillar du att gör och Vilken är din favorit sak är tre böcker som vidgar barnens vyer och möjligheter.
Ny fantasy serie Isporten för de äldre barnen och boken Hellre tusen myggbett om hur barn upplever separtioner. Läs mer om de olika böckerna på
www.vildabok.se.
Olika förlag presenterade böckerna; Morfar blir kär, Pappa hämtar och Miklan letar. Micklan leter är för de allra minsta och har blivit min 1 årings favorit i boklådan. Boken är uni det vill säga Micklan får vara barn i hela boken och benämns varken som hon eller han. Läs mer och böckerna och beställ dem på
www.olika.nu.
Ha det fint i höstlöven och solen!
________________________________________________________________
September 08
Jämställt på Bok- och Biblioteksmässan
Under Bok- och Biblioteksmässan den 25-28 september i Göteborg delar Jämställt.se och OLIKA förlag på monter A04:23. Den ligger precis bredvid Nallescenen. Jämställt.se och Kristina Henkel deltar i tre olika seminarium. På mässan kan du köpa boken
En jämställd förskola till mässpris och förhandsbeställa den kommande boken
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 till ett rabatterat pris.
Välkommen att besöka oss!
Läs mer om hela bokmässans program här:
www.bok-bibliotek.se.
Seminiarium: Genusfällor i vardagen?
Torsdag 12.00–12.20 Lokal: K2 (Seminarie/miniseminariekort behövs)
Vilka är de genusfällor och genuskrux som föräldrar, pedagoger och andra vuxna möter i sin vardag? Och framför allt, hur kan vi göra för att ge våra barn 100 möjligheter istället för 2? Seminariet byggger på boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2 som kommer ut under hösten, på OLIKA förlag och Jämställt.se
Arrangörer/medverkande: Marie Tomicic och Kristina Henkel
Seminarium: Kan en barnbok vara jämställd?
Torsdag 14.00–14.45 Lokal: K2 (Seminariekort behövs)
Debatten fortsätter! Under våren har meningarna gått isär. Per Gustavsson författare till bland annat Så gör prinsessor och Cirkus Bestivus ifrågasatte i SVT idén att ändra färgen rosa på en tröja, något som blev startskottet för en debatt ledd av DN:s barnkulturredaktör Lotta Olsson. Budskapet var att jämställdhet som värdegrund inte är förenligt med hög konstnärlig eller innehållsmässig kvalitet. Kan det verkligen stämma? Nu utforskas frågan vidare tillsammans med Per Gustavsson, Ana Udovic och Kristina Henkel. Under seminariet diskuteras också hur innehållet i barnböcker påverkar barn. Ana Udovic är journalist och författare till barnboken Vem är tjuven, Mirjana? Kristina Henkel är jämställdhetsutbildare och författare till boken En jämställd förskola.
Arrangörer: OLIKA förlag i samarbete med Bok&Bibliotek och Natur&Kultur
Medverkande: Per Gustavsson, Ana Udovic och Kristina Henkel samt debattledare
Seminarium: Snippan, snoppen och kroppen
Fredag 13:00–13:20 Lokal: Nallescenen
Barn har ofta frågor om kroppen. Det kan vara alltifrån vad det som flickor kissar med heter, vem som är kär i vem till hur barn blir till. Hur vuxna pratar , eller inte pratar, med barn om kropp, kön och sexualitet påverkar barnens bild av sig själv, deras självkänsla men också deras bild av flickor och pojkar. Seminariet tar upp hur vi kan prata med barn om kropp, kön och sexualitet på ett enkelt, positivt och självklart sätt.
Arrangörer: Jämställt.se och OLIKA förlag
Medverkande: Kristina Henkel
Om boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2
Boken riktar sig till alla vuxna som är intresserade av barnsutveckling. Med hjälp av vardagsnära exempel från föräldrar och pedagoger och med humoristiska illustrationer så synliggörs genusfällor och genuskrux. Fällor för att vi lätt trillar i dem och krux för att det inte alltid är så enkelt. Var och när könar vi våra barn och vilka konsekvenser får det för deras förmågor, färdigheter, identitet och självkänsla? I boken lyfts sju olika teman fram bland annat språklig, lekfull och känslomässig jämställdhet och jämställdhet på förskolan. Boken är tänkt som ett diskussionsunderlag som kan bli en bro mellan föräldrar och förskola. I anslutning till varje genusfälla/krux ges konkreta tips och idéer. Boken kommer ut i januari 2009 men går att förbeställa på jamstallt.se redan nu!
Författare: Kristina Henkel och Marie Tomicic
Illustratör: Emili Svensson Formgivare: Mia Lidbom
Pris 179 kr.
________________________________________________________________
Tv program och ny utbildning!
Vill tipsa om UR:s programserie
Små barn stora rättigheter som nu sänds på SVT. Nu på torsdag den 11 september kl. 18:45 i SVT2 kan du se programmet
Ta inte ifrån - lägg till, som handlar om jämställdhet i förskolan och bland annat mitt arbete med det. Under inspelningen av programmet kom jag i kontakt med dramapedagogen Johan Theodorsson som arbetar med sagoberättande och drama med genusperspektiv. Vi kom så bra överens att vi har gjort en ny utbildning tillsammans. Den heter
Att få vara med och handlar om hur vi med hjälp av bland annat dramaäventyr och modiga vuxna kan motverka hierarkier och utmana både barn och vuxnas genustänk. Utbildningen kan fås som heldag eller halvdag.
Sagt om utbildningen:
- Superroliga övningar som inte pekar ut någon person. Man fick gå in i olika
  roller, pröva på att vara någon man kanske inte är. Jag har lärt mig
  att våga mera.
- Positiv kemi mellan utbildarna. Ni är både proffsiga och personliga och
  eran värme och humor gör att alla vågade delta i övningarna och utmana
  sig själva.
- Den roligaste kursen jag har varit på!
Du kan skriva ut information och läsa mer om utbildningen
här.
Om UR:s programseriekan du läsa mer om på följande länk:
www.ur.se.
Bästa hälsningar Kristina Henkel
________________________________________________________________
Augusti 08
Hoppas ni alla har haft en bra ledighet och tid att ladda batterierna inför en spännande höst. Det är mycket som händer nu när det gäller jämställdhet vilket är roligt och viktigt. Regeringen satsar 100 miljoner för att utveckla jämställdhetsarbetet inom kommuner och landsting och i förra veckan presenterades ett förslag om att jämställdhetscertifiera förskolor och skolor. Den 10 september hålls ett symposium om kön och skolframgång i Stockholm.
Läs mer här
Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2!
Under våren och sommaren har jag skrivit en ny bok som kommer att presenteras under bokmässan i Göteborg den 25-28 september. Boken heter ”Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två” och handlar om genusfällor och genuskrux i vardagen. Den riktar sig till föräldrar och alla andra vuxna som möter barn. Min förhoppning är att boken ska kunna bygga en bro mellan föräldrar, förskola och skola och vara ett diskussionsunderlag och hjälp i förändringsarbetet. Mer information om boken och bokmässan kommer senare.
Tävling – bästa jämställdhetstipset
Under april utlyste jag tillsammans med Olika förlag och Förskoletidningen en tävling där vi efterfrågade jämställdhetstips. Många tips har strömmat in och många har hört av sig och tyckt att tiden för tävlingen har varit för knapp. Vi beslöt därför att förlänga tävlingen till den 30 november. Så varmt välkomna med era bidrag och tack alla ni som redan har skickat in!
Läs mer om tävlingen och de olika priserna här.
Soliga hälsningar
Kristina Henkel, Jämställt.se
________________________________________________________________
Juli 08
Jämställd förskola och skola på Pride!
Torsdag 31 juli kl. 13-14:15
Seminarie på Pride House, Kulturhuset i Stockholm om hur man kan arbeta praktiskt med jämställdhet i förskola och skola och vilka problem och fallgropar jämställdhetsarbete kan stöta på. Kristina Henkel diskuterar med Klara Dolk som forskar om normkritisk pedagogik på Lärarhögskolan. Samtalsledare är förskolläraren Mia Rotberg som har mycket erfarenhet av jämställdhetsarbete.
Välkommna!
________________________________________________________________
Maj 08
UR:s programserie Små barn stora rättigheter
Söndag 18/5 kl. 19:30 Ta inte ifrån lägg till!
Jämställdhetsarbete i förskolan handlar inte om att gör flickor till pojkar och tvärtom. Det handlar om att öka – inte begränsa – barnens möjligheter. I programmet får du följa Kristina Henkel i hennes arbete med jämställdhet.
Se även de andra delarna i serien som handlar om bland annat konsten att inte säga nej och arbetet med likabehandling. Läs mer om programmen här
www.svt.se
Artikel i tidningen Arbetaren
I tidningen Arbetaren som kommer ut v. 22 kommer det en bra artikel om jämställdhetsarbete med små barn och hur man kan arbeta för att motverka heteronormen i förskolan.
Tävling – ditt bästa jämställdhetstips!
Sen vill jag bara påminna att det fortfarande går att skicka in bidrag till tävlingen ”Ditt bästa jämställdhetstips”. Vi behöver ha ditt/ert bidrag senast den 21:a maj. Beskriv kortfattat ditt/ert jämställdhetstips plus en motivering varför det är bra. Bifoga gärna en bild som illustrerar tipset. Maila ditt bidrag till tavling@jamstallt.se. Läs mer om tävlingen och de fina priserna här: Tävling
________________________________________________________________
April 08
Föreläsningstips och ny handeldning
Jag vill tipsa om några spännande föreläsningar som är nu under våren på Stockholms universitet. Alla föreläsningar är gratis och ingen föranmälan behövs!
Lokal J 219
Campus Konradsberg (före detta Lärarhögskolan T-bana Thorildsplan)
Tisdagen 29/4 kl. 16:30-18:30
Klara Dolk magisterstudent. Komplicerande genuspedagogik.
Feministiskt poststrukturalistiskt och queer-perspektiv.
Torsdagen 8/5 kl. 16:30-18:30
Karin Hultman doktorand. Ämnet skapar kön. Naturvetenskap i förskolan som exempel.
Fredagen 16 maj, 15-00-17.00
Anders Olsson lärare. Genuspedagogik är lättare att prata om i akademin än göra i skolan.
Sen vill jag också passa på att tipsa om en ny handledning för arbetet med likabehandling som de olika diskrimineringsombudskvinnorna har gett ut. Handeldningen hittar du här:
Handledning Likabehandling
Hälsningar Kristina Henkel
 
 
TÄVLING - ditt bästa jämställdhetstips!
Det händer mycket på landets förskolor när det gäller genus och jämställdhet. Det vet vi. Men det är inte alltid det syns. Därför vill Jämställt.se tillsammans med Förskoletidningen och OLIKA förlag lyfta fram det fantastiska arbete som görs genom att utlysa en tävling i bästa jämställdhetstips!
Vi söker dig som pedagog eller er som förskola som arbetar för att öka jämställdheten. De goda exemplen kan vara både små och stora. Alltifrån förändringar i tilltal och språk till förändring i utformning av miljöer. Det viktiga är att förändringen underlättar för barnen att utveckla roller och färdigheter som låter dem växa som människor oavsett om de är flickor eller pojkar. Vi korar tre vinnare som får fina priser och alla vinnarna kommer dessutom att publiceras i Förskoletidningen på www.jamstallt.se och på www.olika.nu.
Vi behöver ha ditt/ert bidrag senast den 21:a maj Beskriv kortfattat ditt/ert jämställdhetstips plus en motivering varför det är bra. Bifoga gärna en bild som illustrerar tipset. Maila ditt bidrag till tavling@jamstallt.se eller skicka det med post till Förskoletidningen, Box 34, 171 77 Solna.
1:a pris
6 ex av boken En jämställd förskola
15 valfria barnböcker ur OLIKAs sortiment
En årsprenumeration på Förskoletidningen och Handledarskap i förskolan
+ en spännande överraskning!
2:a pris
3 ex av boken En jämställd förskola
8 valfria barnböcker ur OLIKAs sortiment
En årsprenumeration på Förskoletidningen
3:e pris
1 ex av boken En jämställd förskola
4 valfria barnböcker ur OLIKAs sortiment
1 valfritt häfte ur Förskoletidningens utgivning
Här finns en A4 du kan skriva ut om tävlingen och läsa mer om priserna!
Tävling
________________________________________________________________
Mars 08
Föräldraundersökning i samarbete med OLIKA förlag
I samarbete med OLIKA förlag genomför Jämställt.se en undersökning vars syfte är att ta reda på vad du som förälder upplever som viktigt men även svårt i ditt föräldraskap när det gäller genus och jämställdhet. Detta gör vi för att öka kommunikation och samarbete mellan föräldrar och förskolor i dessa frågor, så ta din chans och var med och påverka! Läs mer om undersökningen och var med och svara på frågor
här
Snippa på V-Day
Den 29 mars på Teater Pero Sveavägen 114 arrangeras V-day för tredje året i rad i Sverige. V-Day är en ideell rörelse som syftar till att samla in pengar till projekt som jobbar mot våld mot kvinnor och flickor och för att öka medvetenheten och kunskapen om detta. Kl. 13:40 pratar jag om vikten av att alla använder ett gemensamt namn för flickors kön som en del på vägen mot ett mer jämställt samhälle. Läs hela programmet
här
och mer om V-day på bloggen:
www.vdaysthlm.blogspot.com.
Välkommen!
Kristina Henkel, Jämställt.se
________________________________________________________________
Februari 08
I år handlar Tema Genus på Stockholms universitet om
Kunskap - förskola till högskola. Den 4 mars kl. 17-18 på universitet Rotundan i Allhuset berättar jag om boken
En jämställd förskola och mitt arbete med praktiskt jämställdhetsarbete i förskolan! Kom och lyssna! Fler spännande seminarier under Tema Genus veckan hittar du i programmet som finns här:
www.sus.su.se/temagenus
Tänkte också passa på att berätta att det nu finns en uppdaterad lista med nya Lästips för små på hemsidan som du hittar under länken material.
Ha det fint i vårsolen!
Kristina Henkel, Jämställt.se
________________________________________________________________
Januari 08
Först och främst vill jag önska er alla ett fantastiskt 2008! Sen vill jag tipsa om lite nyheter.
Ny utbildning
Seminariet som jag höll på Stockholms universitet om barns sexualitet i höstas var fullsatt och det blev en mycket givande och spännande diskussion om detta svåra men viktiga ämne. Flera har hört av sig och vill lära sig mer om hur vi kan förhålla oss till och samtala om kropp, kön och sexualitet på ett jämställt och positivt sätt. Därför erbjuder jag nu en ny utbildning om barns sexualitet! Läs mer om utbildningen under länken förskola respektive skola.
Nytt material
Heteronormen (att alla förväntas bli kära i någon av motsatt kön) ställer till problem när vi ska arbeta med jämställdhet eftersom heterosexualitet är en viktig del i hur vi skapar manlighet och kvinnlighet. Det påverkar bland annat vårat sätt att se på vänskap och hur vi talar om familjen. Förutom utbildningen om heteronorm i förskola och skola finns det nu nytt material om detta med bra vardagstips. Materialet är gratis och du hittar det under länken material.
En jämställd förskola!
Andra upplagan av boken En jämställd förskola – teori och praktik börjar nu ta slut och det är dags för en ny tryckning av boken. Detta firas med att sälja boken till det rabatterade priset 130 kr till alla er som beställer boken under februari månad! (Ordinarie pris är 159 kr). En annan rolig nyhet om boken är att den nu används i en genuspedagogisk utbildning som ges på uppdrag av Linköpings universitet.
Utbildningstips
Den 21 februari kl.9-12:30 håller RFSL ungdom en utbildningsdag om Queerpedagogik i Stockholm. Utbildningen handlar om hur vi kan gå från att tänka ”vi tolererar olikheter” till att arbeta på ett inkluderande sätt. Utbildningen är gratis. Mer info och anmälan (senast fredagen den 15 februari) görs till bryt@rfslungdom.se
Om barnkläder
Varför ser kill- och tjejkläder så olika ut och hur påverkar det barn? Onsdag 6 februari diskuterar jag barnkläder och jämställdhet i barnprogrammet REA, SVT 1, kl. 19:00.
Lästips
På genusäventyr är en jättebra bok med dramaäventyr för barn! Varje äventyr har en pedagogisk handledning så att du som pedagog kan öka barnens handlingsutrymme genom att utmana gamla otidsenliga föreställningar om kön och skapa spännande diskussioner med barnen. Två nya böcker från OLIKA förlag som ger ut barnböcker som bråkar med normer och vidgar vyerna: Vem är tjuven, Mirjana? och boken Cirkus Bestivus. Finns att beställa på www.olika.nu
Bästa hälsningar
Kristina Henkel
________________________________________________________________
________________________________________________________________
Oktober 07
Välkommen på seminarium om barns sexualitet!
29-31 oktober arrangerar RFSU sexdagarna på Stockholms Universitet i Allhuset. Onsdag den 31 oktober kl. 16:00 håller Kristina Henkel seminariet:
Snippa heter det! Om barns sexualitet.
- Varför är snopp så självklart men inte snippa?
- Och varför är det tabu att prata om barns sexualitet?
- Men framförallt hur kan vi som vuxna, föräldrar eller som personal inom förskolan bemöta och prata om barns sexualitet på ett bra sätt?
Seminariet är gratis! Välkommen!
Svenska Dagbladets artikelserie om jämställdhet i förskolan
I tre delar skriver Svenska dagbladet om genus och jämställdhet i förskolan. Artiklarna handlar bl.a. om vad ett aktivt jämställdhetsarbete kan innebära, om ny maskulinitetsforskning och intervju med de barn som gick på jämställdhetsförskolan Björntomten och Tittmyran i Gävle för 10 år sedan.
Läs alla artiklarna här:
www.svd.se.
Aftonbladets nät-TV om vanliga genusfällor
Vad är det vi gör i förskolan? Hur ser några vanliga genusfällor ut? Kristina Henkel ger svar på tal. Se programmet här:
www.aftonbladet.se (Känsliga killar blir fjollor. Rädslan gör oss ojämställda)
Lästips!
Nytt barnboksförlag OLIKA
OLIKA förlag ger ut genusgranskad barnlitteratur. Deras två första böcker Värsta prutten Lolly och Här kommer uppfinnar Johanna är båda två superbra och roliga! Kan verkligen rekommenderas. Böckerna hittar du på
www.olika.nu
Tänk(tvärt) om
Jättebra bok om genus och jämställdhet för elever. Mycket intressant fakta och bra diskussionsunderlag för arbetet med hela klassen.
Respekt
Tidning om elevers rättigheter utifrån Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling. Tidningen innehåller serier och frågor och svar om diskriminering. Beställ tidningen gratis från:
skolverket@fritzes.se
Ange beställningsnummer: 06:5000
Ha en fortsatt härlig höst!
/Kristina Henkel Jämställt.se
________________________________________________________________
Juni 07
Ny hemsida
Våra förhoppningar är att det ska vara ännu enklare att hitta på den nya sidan.
Vi påbörjar vår vision om att Jämställt.se ska bli ett resurscenter för förskolor och skolor
som arbetar aktivt med jämställdhet. Detta gör vi genom att utöka det material som finns att
ladda ner gratis på vår hemsida, vi håller även på att skapa ett forum på sidan där pedagoger
ska kunna utbyta tips och idéer med varandra samt komma i kontakt med andra förskolor och skolor som
arbetar aktivt med jämställdhet. Forumet beräknas vara klart hösten 2007.
Ny medarbetare
Jämställt.se har fått tillökning med en ny medarbetare och utbildare vid namn Carolina Barrientos.
Carolina är specialiserad på genus och jämställdhet i skolan med fokus på sexualitet och sexualisering.
Hon har tidigare arbetat som lärare i skolan och som skolinformatör på kvinnojouren Alla Kvinnors Hus
där hon skapat utbildningsmaterialet ”Sexualiseringen av det offentliga rummet” som är som ett
handledningsmaterial för lärare.
Bok: En jämställd förskola 2:a upplagan!
Boken en jämställd förskola teori och praktik har blivit väldigt väl mottagen och uppskattad för att
den är så enkel och praktisk. Förskolor som haft svårt att gå från diskussion till praktisk handling
och förskolor som arbetat länge med jämställdhet men upplevt att de fastnat i sitt arbete har med
hjälp av boken kommit vidare! Första upplagan av boken är slut och en andra upplaga har just anlänt
från tryckeriet. Den nya upplagan innehåller nytt material om bland annat arbetet med att göra en
likabehandlingsplan och ta fram enkla handlingsplaner för jämställdhetsarbetet. Nu kan du läsa recension
av boken från bland annat tidningen Förskolan om du går in under rubriken material. Boken passar även
skolan och arbetet med de yngre åldrarna.
Snippa heter det.
Alla barn har rätt till ett vedertaget och positivt namn på sitt kön. Sedan 2006 finns snippa med i
svenska akademins ordlista. Vi vill att snippa etableras som en del av vårt vardagsspråk. Jämställt.se
har därför samarbetat med och sponsrat Hanna Närdings examensarbete "Snippa heter det." på Beckmans Design Högskola. Arbetet består bland annat av en 3 meter i diameter stor ballong. Gå in under material så hittar du en A4 med information om varför det
är viktigt att du och alla andra börjar säga snippa, bra att ge som information till föräldrar eller för att peppa
sig själv att börja använda detta viktiga ord!
Ny utbildning
Vi vill även passa på att berätta att vi nu har några nya utbildningar att erbjuda. Bland annat om Härskar och bekräftartekniker
samt om sexuella trakasserier i skolmiljö. Läs mer om våra nya utbildningar under material för förskola respektive skola.
Ha en skön sommar!
Bästa hälsningar från:
Kristina Henkel och Carolina Barrientos Jämställt.se
________________________________________________________________
________________________________________________________________
2006
År 2006 utökades verksamheten till att även omfatta jämställdhetsutbildning för skolan och företaget bytte namn till Jämställt.se - förskola och skola. Utökningen till förskola och skola skedde genom att jag (Kristina Henkel) ledde två stora jämställdhetsprojekt i Stockholm. I projekten skapades samverkan och en röd tråd mellan förskola och skola när det gäller arbetet med jämställdhet. Boken En jämställd förskola gavs ut på eget förlag under detta år och företaget började anlita externa föreläsare och konsulter. Under rubriken "Kunder" kan du läsa mer om vilka jag arbetade med under året, det finns också information om detta under rubriken "Press".
________________________________________________________________
________________________________________________________________
2005
I slutet av 2005 började jag (Kristina Henkel) att skriva på boken
En jämställd förskola. Du kan läsa under rubriken "Kunder" respektive "Press" vad jag arbetade med mer under detta år.
________________________________________________________________
________________________________________________________________
2004
Under år 2004 startades företaget upp. Från början hette företaget Jämställdhetskonsult Kristina Henkel och utbildningarna riktade sig enbart till förskolan. Under rubriken "Kunder" och "Press" kan du läsa om vad jag (Kristina Henkel) arbetade med då.
till toppen
          
          
          
          
          
          
Utskriftsvänlig sida