På gång

________________________________________________________________________________

Vill du få nyhetsbrev med tips och idéer från utbildningsföretaget Jämställt? klicka här
________________________________________________________________________________

Läs tidigare nyhetsbrev här: maj   feb  
2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006  2005   2004   ________________________________________________________________________________


November 2013

Hösten börjar gå mot kallare tider och på Jämställt har vi nu fått vrida upp elementen, ta på oss tofflorna och tända värmeljusen på morgonmötena. Vi på jämställt längtar redan efter att solen tittar fram och har därför börjat planera inför våren. Om ni vill ha ert favoritdatum så är det dags att boka utbildningar redan nu.

Ett tips är att boka vår populära utbildning i normkreativa förhållsningssätt i förskolan och skolan. Forskning visar att ett nomkrtistikt synsätt minskar kränkningar och mobbing samt leder till att studiemotivationen och självkänslan hos barn och elever ökar. Med hjälp av ett normkreativt förhållningssätt har vi möjlighet att skapa en bra arbetsmiljö för oss alla. Vi skickar med vår checklista ”Normkritiskt bemötande” så kan ni tjuvstarta arbetet nu på en gång. Vi kan även rekommendera våra handledningar och hjälper er gärna att starta upp nätverksgrupper. Vi har bland annat arbetat med nätverk i Bagarmossen, Kista-Rinkeby, Solna och på Södermalm.

För att peppa er alla fantastiska pedagoger och föräldrar den sista biten innan terminsavlutning har vi snickrat ihop två olika paketerbjudanden:

Paket 1)
Möjlighetsmemo
+ bok 100 möjligheter istället för 2
Paketpris:300 kr

Paket 2)
Bok: Motivera mera
+ Bok:En jämställd förskola & skola
+ Filmen: För en jämställd skola
Paketpris:350 kr

Beställ Här! Till de 30 första som beställer skickar vi även med en överrasknigsbok. Allt material från Jämställt är självklart klimatsmart.

Ni har väl inte missat att årets leksakskatalog äntligen visar barn som leker tillsammans oavsett kön och där alla barn får vara omvårdande och ta hand om dockorna samt modiga och klättra i borgar. Den rosa färgen är inte längre en farlig färg som killar skall hålla sig borta ifrån utan en färg som får symbolisera en viss typ av omvårdande lek. Nästa år kanske actiondockorna får vara med i de omvårdande lekarna också. Vi längtar efter att få se Spiderman som förälder och är nyfikna på hur Spiderman barnen kommer att se ut.

Allra bästa hälsningar
Lina-Lea, Magdalena och Kristina

Ps. Följ oss gärna på Facebook och Instagram@JAMSTALLT där vi uppdaterar vad vi gör och om olika gratis seminarier.

________________________________________________________________


Maj 2013

Om ni bokar innan 15 juni får ni 10 % rabatt på höstens utbildningar! Vi planerar inför hösten 2013 och det finns mycket spännande på gång. Vi har flera nya utbildningar och har putsat på våra populära klassiker. Kontakta oss för mer info: info@jamstallt.se

Ny utbildning! Vi har en ny utbildning om Matematik och normer! Föreläsaren utforskar och utmanar normer kring matte och naturvetenskap tillsammans med pedagogerna och ger praktiska tips på hur arbetet kan bli lustfyllt och normbrytande

Månadens metodtips! Kontakttermometer är ett snabbt och effektivt sätt att kartlägga om barnen/eleverna har någon vuxen som ser dem och har kontakt med dem. Var tionde barn/elev har inte någon vän och anses inte vara någons vän. Ännu fler känner sig inte sedda av de vuxna i verksamheten. Kontakttermometern används så här: Ta en grupplista/klasslista och låt alla som arbetar med den gruppen/klassen fylla i +, - eller 0 bredvid namnen på listan. + står för att jag har haft positiv kontakt med den här eleven de senaste _ _ _ _ (t.ex. två veckorna). – står för att jag har haft negativ kontakt med den här eleven senaste _ _ _ _ (t.ex. två veckorna). 0 står för att jag inte haft någon kontakt med den här eleven senaste _ _ _ _ (t.ex. två veckorna). Det ska gå snabbt att fylla i listan och alla som arbetar med klassen/gruppen ska fylla i +, -, eller 0. Det blir då väldigt tydligt om några elever/barn inte haft någon kontakt med någon vuxen alls, eller om vissa elever/barn bara har haft negativ respektive positiv kontakt. Tyvärr brukar resultatet visa på att vissa elever är helt osynliggjorda, men det är ju väldigt bra att uppmärksamma på det här enkla sättet. Inför gärna kontakttermometern regelbundet, t.ex. en gång i månaden.

Lästips! Klara Dolk disputerar den 14 juni med sin doktorsavhandling "Bångstyriga barn. Makt, normer och delaktighet i förskolan". Klara Dolk har under ett år följt arbetet med genuspedagogik, likabehandling och barns rättigheter på en förskola. Syftet med studien är att undersöka de spänningar och konflikter som uppstår i relationen mellan barn och vuxna inom förskolans värdegrundsarbete. Det här är ett mycket spännande område och något som vi märkt att många förskolor behöver hjälp med. Hur involverar vi barnen i förskolans likabehandlingsarbete? Allt fler visar på vikten av detta och i förskolans likabehandlingsplan finns det krav på barns delaktighet. Klara Dolks avhandling ges även ut som en bok på Ordfronts förlag i augusti 2013. Vill ni ha hjälp med att skapa delaktighet för barnen så kan ni kontakta oss.

Läs mer om Klara och avhandlingen

Mer information om disputationen.

Ny databas avslöjar svensk jämställdhets 500-åriga rötter! En ny databas om genus och arbete, GaW, kan vända upp och ner på våra föreställningar om den ”traditionella” könsfördelningen i det svenska samhället. Läs mer här!

Jämställdhet fortfarande ingen självklarhet på museer! Det finns en del jämställdhets- och mångfaldsarbete kvar att göra på svenska museer. Det visar Jämusprojektets slutrapport där en arbetsgrupp från Statens historiska museer på uppdrag av regeringen undersökt hur svenska museer arbetar med jämställdhetsfrågor. Läs mer här!

Tävling! Efraim vann tipstävlingen förra månaden och valde vårt möjlighetsmemo som pris. Hen tipsade om att gå på Livsbild som är en vandringsutställning om livet med olika funktionsnedsättningar nu och förr i tiden. Utställningen är unik både till innehåll och pedagogiskt upplägg. Alla besökare ska mötas jämlikt och likvärdigt. Besökarna ska ha lika förutsättningar att ta till sig innehållet, oavsett syn-, hörsel- eller läsförmåga. Den visas på Nordiska museet i Stockholm fram till och med september och sen kommer den turnera vidare i Sverige. Efraim skrev att den är mycket användbar i likabehandlingsarbetet. Läs mer här!

Lycka till i ert arbete med jämställdhet och likabehandling!

Kristina, David och Maria

________________________________________________________________


April 2013

Även om det fortfarande ligger snö och is på en hel del ställen så är ju ändå våren här! Vi har haft fullt upp sedan sist. Vi har anställt en ny medarbetare - Karin Åkerman – som har hand om vår administration och våra kundkontakter. Har ni frågor om våra utbildningar så kontakta gärna henne på kontakt@jamstallt.se

Lästips! I Dagens nyheter kunde vi i förra veckan läsa en debattartikel där Gunilla Molloy, docent i svenska med didaktisk inriktning vid Stockholms universitet, skrev om att det inte är skolans fel att pojkars läsförmåga försämras. Pojkar läser ogärna skönlitteratur eftersom det anses omanligt men därmed får de svårare att förstå andra människor menar Gunilla Molloy. Läs hela artikeln här!

Detta är ännu en orsak till att ett aktivt genusarbete behövs i förskolor och skolor för att långsiktigt kunna förändra normer kring manlighet. Jämställdhetsarbete handlar ju som ni vet lika mycket om att ge fler möjligheter till pojkar som till flickor.

Månadens metodtips! Många har tröttnat på Lisa och Kalle! Skaffa er en namnbank så att ni kan variera namnen och inkludera olika sorters erfarenheter. Slentrianmässigt så använder vi de första namnen som vi kommer på när vi ger exempel vilket kan leda till att vi befäster normer. Skaffa dig en ”namnbank” och lär dig minst 10 olika sorters namn som du kan använda dig av. Det är även viktigt att använda namnen i olika kombinationer och situationer så att normer och föreställningar kan utmanas.

Nya utbildningar! Vi har en ny elevutbildning! Den riktar sig till alla elever från årskurs 4 och upp till gymnasiet!

Tävling Vi vet efter att ha handlett så många pedagoger runt om i Sverige att ni sitter på mängder av tips, metoder och idéer för att arbeta med likabehandling, jämställdhet och normkritik. Skicka in era bästa tips till oss på info@jamstallt.se De bästa tipsen publiceras i nästa nyhetsbrev och vinnaren får en valfri bok, film eller ett memoryspel. Läs mer om vårt material!

Lycka till i ert arbete med jämställdhet och likabehandling!

Kristina, David och Maria

________________________________________________________________


Februari 2013

Nytt år och vi har rivstatade med att utbilda förskolor och skolor i Gagnef, Södermalm, Kungsholmen, Värmdö, Malå, Jönköping och Rinkeby-Kista. Behöver ni också kunskapspåfyllning eller handledning så skräddarsyr vi den gärna utifrån era behov och önskemål. Kanske vill ni lära er mer om ett normkritiskt förhållningsätt?

Glädjande nyheter I januari i år togs äntligen tvånget om sterilisering vid könsbyte bort i Sverige och i både Frankrike och Storbritannien är det nu möjligt för alla all gifta sig oavsett sexuell läggning – det är vi glada för!

Konferens om elevhälsa Nu under våren har vi möjlighet att bjuda in till en konferens om elevhälsa där vår Kristina Henkel pratar om hur ett jämställt perspektiv i skolan gör att eleverna mår bättre och även kommer kunna få bättre betyg. Stockholm 11 april och i Göteborg 31 maj. Läs mer och anmäl dig här: teknologiskinstitut.se

Skolministeriet UR har intervjuat vår David Flato i Skolministeriet om vad ett normkritiskt perspektiv innebär både när det gäller bemötande och hur du som lärare lägger upp din undervisning. Se programmet här!

Utlottning av bokpaket Nu efterlyser vi era bästa jämställdhets- och normkritiktips! Posta dem på vår facebooksida, senast den 20 mars och var med i utlottningen av ett bokpaket som består av böckerna: En jämställd förskola & skola och Motivera mera! Möjligheternas pedagogik Läs mer om de båda böckerna här: http://www.jamstallt.se/docs/material.htm - En

Nytt material Vi kan prata hur mycket som helst om alla människors lika värde men tills sist väger våra handlingar tyngre än orden. Kolla in vår hemsida under material där vi lagt upp nytt dokument om hur du kan förklara vad jämställdhet är för barn och elever och även vad ett normkritiskt perspektiv innebär.

Lycka till i ert arbete med jämställdhet och likabehandling!

Kristina, David och Maria

________________________________________________________________December 2012

När vi tillsammans agerar kan vi göra skillnad och skapa förändring. Ingen har väl missat att Leklust, BR och Toys R Us leksakskatalog inte är så könsstereotyp som vanligt? Ett resultat av alla er barn och vuxna som har hört av sig till företaget. Läs mer och diskutera gärna med era barn och elever.

Möjlighetsmemo
Nu är vårt Möjlighetsmemo klart. Det är ett memoryspel som på ett snyggt och roligt sätt leker med idéer om vad som är möjligt. I fantasin behöver vi inte begränsas av stereotyper om vem som är hjälte, hur tjejer och killar ska vara eller hur kärlek ska se ut. Äventyret kan vara både i hemmet, världen och i rymden. Alla kan vara hjältar och samtidigt bjuda en vän på te. Alla olika känslor får plats. Med hjälp av leken kan vi upptäcka nya egenskaper och prova nya roller. Spela memoryspelet där det är möjligt att rida på en dinosaurie, dyka i slajm och där bebisar är superhjältar! Läs mer om Möjlighetsmemo det kostar 150 kr och finns att beställa
här.

Motivera mera! möjligheternas pedagogik
Äntligen har vi fått in den efterlängtade boken: Motivera mera! Med olika motivationsstrategier kan elevernas motivation gå från obefintlig till en långvarig inre motivation som stärker deras självkänsla. Boken är späckad med praktiska tips och metoder. Perfekt för alla lärare som har skoltrötta elever. Boken riktar sig till lärare på högstadiet och gymnasiet och innehåller en CD så att allt material enkelt kan skrivas ut och användas i klassrummet. Pris: 180 kr
här. Sagt om boken: "Matnyttigt med många tankeväckande övningar, jag förstår nu varför mina strategier för att få eleverna engagerade inte har fungerat." Mattias gymnasielärare

En jämställd förskola & skola
En annan glad nyhet är att vi har uppdaterat boken En jämställd förskola & skola och lagt till nya stycken om: normkritik, normkreativitet, misstagens möjligheter, ordet Hen och att diskutera jämställdhet med barn! Boken kostar 180 kr och du beställer den
här. Sagt om nya upplagan: "Äntligen kommer denna praktiska bok för skolan!" Anette lärare

SCB: På tal om kvinnor och män
Statistiska centralbyrån har kommit med en ny statistik om jämställdhet i På tal om kvinnor och män.
här. Det går trögt för jämställdheten och löneskillnaderna mellan kvinnor och män har ökat och skillnaden mellan tjejers och killars betyg är fortfarande stor. Därför behöver vi alla fortsätta vårt arbete för mer jämställdhet!

bästa hälsningar från

Kristina Henkel, Maria Hulth och David W Flato

________________________________________________________________September 2012

Nyhetsbrev september

Hej alla fantastiska pedagoger där ute! Vi hoppas att ni trots den solfattiga sommaren ändå är fyllda med energi och pepp inför hösten. Vi på Jämställt har fullt upp, reser land och rike runt och föreläser och handleder. Hör gärna av er om ni vill boka in oss. Det finns en del lediga datum i slutet av terminen. Det är även dags att boka in vårens föreläsningar och handledningar.
För våra kunder i Stockholm - nya nätverksträffar!

Nu fortsätter vi med vårt omtyckta nätverk för förskolepedagoger och lärare. Vi träffas vid tre handledningstillfällen under hösten och diskuterar jämställdhet, likabehandling och normkritisk pedagogik. På handledningen får du teoripåfyllning och tips på praktiska metoder, övningar och idéer som du kan använda i din barngrupp eller undervisning och med dina kol¬legor.

Teman för höstens nätverksträffar för förskolan är:
1. Sagor och berättande - Hur kan vi utmana normer?
2. Kroppen - Hur förhåller vi oss till barns sexualitet?
3. Samarbete med föräldrar - Hur kan vi möta de värderingar barnen har med sig hemifrån?
Läs mer och anmäl dig här: Nätverk förskola

Teman för höstens nätverksträffar för skolan är:
1. Jämställdhet som kunskapsområde - Hur kan vi prata om jämställdhet med eleverna?
2. Ett normkritiskt perspektiv på läromedel- Hur kan vi använda stereotypa läromedel för att diskutera normer och värderingar?
3. Kränkningar och normer - Hur kan kunskaper om normer förhindra kränkningar?
Läs mer och anmäl dig här: Nätverk skola

Bor du inte i Stockholm – är du nyfiken på nätverksträffar?
Vill du starta upp nätverksträffar i din kommun? Vi hjälper gärna till och drar igång samarbeten mellan olika skolor eller förskolor och kan komma och handleda er. Hör av er så kan vi prata om saken!

Varför är ordet hen bra?
DN:s Chefredaktör Gunilla Herlitz skrev i dagarna ett e-mail till medarbetarna på tidningen med uppmaningen att inte använda ordet HEN i artiklar och reportagetext. Helitz menar att HEN kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande och att det inte är DNs uppgift att gå i bräschen. Lyssna på ett inslag om förbudet här SR.

Vi på Jämställt får ofta frågor om ordet HEN och om vi tycker att det ska användas eller inte. Vi har upplevt att det råder ett visst missförstånd när det gäller ordet. Många tror att HEN ska ersätta hon och han vilket inte är syftet. Meningen med hen är istället att ge ett tredje alternativ för att beskriva människor som inte vill bli kallade för hon eller han. Prova tillexempel att använda ordet hen som pronomen när ni skriver berättelser och se vad som händer med texten. Dessutom är det ett ypperligt bra ord att använda om du inte vet om den du ska beskriva är en kvinna eller en man. Hen ger en öppning i språket som är väldigt välkommet både för transpersoner men även för att komma undan stereotypa föreställningar. Vi tycker att det är skönt att kunna säga till barnen; snart kommer rörmokaren, hen ska laga våra rör. Det ger en möjlighet till att det kan vara vem som helst som kan laga rör. Vi gillar ordet hen och hoppas att DN kommer på att det mer är ett politiskt ställningstagande att förbjuda ordet än att använda det för personer som vill bli kallade för hen.

Boktips!

Världens viktigaste bok boken om kroppen, sex och relationer. Det är mycket som är världens viktigaste för unga. Att få vara sig själv, att få bli kär i vem man vill och att själv få bestämma över sin kropp är en del. Sexualundervisning är obligatoriskt i skolan men det saknas en bra lärobok som vänder sig direkt till eleverna i den här åldern. ”Världens viktigaste bok” utgår från det som skolan enligt kursplanerna förväntas ta upp. Här kan man läsa om jämställdhet och könsroller, göra familjeresan och få veta att killars och tjejers kroppar är mer lika än olika.

”Världens viktigaste bok” är ovärderlig för barn i skolan. Den riktar sig främst till 10-13-åringar men kan även läsas av både yngre och äldre. Äntligen finns det en bok som tar upp barns sexualitet på ett normkritiskt och inkluderande sätt. Använd boken som underlag i sex- och samlevnadsundervisningen, låt den ligga framme på fritids och beställ in den till skolbiblioteket! Läs mer om boken RFSU

Teatergruppen Ung utan pung spelar ”Världens viktigaste föreställning” inspirerat av boken om kroppen och kärleken för barn mellan 10-13 år. Det går att boka in dem på skolor över hela landet. Läs mer om föreställningen på Ung utan pung

Känn med Hen är en underbar bok för små barn 1-5 år om olika känslor. Boken är skriven utan att lägga värderingar i de olika känslorna som att glad skulle vara bättre än att vara ledsen. Istället får alla känslor plats och värderas som lika viktiga för att vi ska må bra. Att kunna uttrycka sina känslor är första steget för att respektera sig själv. Boken inbjuder även till reflektion och eget utforskande med frågor som:
- Men det var värst vad hen var glad?
- Vad finns det att göra åt det – vad vad vad?
- När skriker du? Berätta nu
- Hur arg är du? Visa oss hur?
Boken hittar du på Sagolikt förlag

Bästa hälsningar

Maria, David och Kristina

________________________________________________________________


Mars 2012

En rättvisare framtid
Vi gratulerar Olika förlag för rättviseförmedlingens fina pris med motiveringen: “Med en vision om ett öppnare, mer rättvist och mer inkluderande samhälle gör årets vinnare av Rättvisepriset en insats för att fler barn ska känna igen sig i böcker, skapa sig en positiv självbild och på så sätt bli delaktiga i samhället." Läs mer och beställ Olika förlags fantastiska barn och ungdomsböcker på: Olika.nu.

Motivera mera!
Kom på föreläsning. David Flato håller den mycket populära föreläsningen Motivera Mera! om olika sätt att motivera elever och därmed öka deras självkänsla och studieresultat. Göteborg 22 mars, Örebro 19 april, Uppsala 3 maj. Sagt om föreläsningen: ”Viktigt!” ”Inger hopp om att det går att vända negativa mönster för eleverna!” ”Metoderna är enkla men ger otroligt mycket!” Läs mer och boka en biljett här!.

Mera Hen:
Diskussionen om ordet hen väcker starka känslor, vi har debatterat i Kvällsöppet på TV4 och publicerat en artikel på Newsmill som du kan läsa här: http://www.newsmill.se/artikel/2012/02/21/hen-ger-barnen-fler-m-jligheter Vi gillar också Nöjesguiden som i sitt senaste nummer använder ordet hen i hela tidningen istället för han och hon, även gamla Strindberg blir titulerad som hen. Du som inte redan har diskuterat ordet med dina elever passa på och gör det:
Hur blir berättelser om vi använder ordet hen?
Vilka fördelar finns med ett könsneutralt språk?
Vilka andra språk har könsneutralt pronomen?
Passa även på att gå igenom diskrimineringsgrunderna könsöverskridande identitet och uttryck med dina elever.
För yngre barn läs Kivi och Monsterhunden, med äldre elever läs senaste Nöjesguiden som du hittar här och diskutera!

OBS INSTÄLLT
100 möjligheter på Hallongrottan

Välkomna på bokprat kring boken 100 möjligheter istället för 2 med Kristina Henkel och en väldigt spännande gäst på bokhandeln Hallongrottan den 29 mars kl 19:00. Mer info hittar du snart här: Hallongrottan.com.

Bästa hälsningar
Kristina, Maria och David på Jämställt

________________________________________________________________


Januari 2012

Vårens genus- och likabehandlingsnätverk
Sagt om våra nätverksträffar:
“Bra tankeställare och konkreta metoder.”
“Spännande och viktiga frågor!”
“ROLIGT!”
Det finns fortfarande platser kvar i våra nätverksgrupper! Kom och träffa andra pedagoger och få tips, idéer och inspiration för ert arbete med jämställdhet och likabehandling. Vi träffas vid tre tillfällen på vårt kontor i Stockholm. Första träffen är i början av mars. Läs mer om upplägg och datum här: Nätverk 2012 Har du inte möjlighet att komma till Stockholm? Vi kommer gärna till din kommun och startar upp nätverksgrupper.

Sverige har fått sin första barnbok med pronomet HEN
Kivi och monsterhunden av Jesper Lundqvist och Bettina Johansson. Äntligen en barnbok som använder det könsneutrala ordet hen på huvudpersonen istället för hon eller han. Språket ger nya möjligheter och i denna sprakande och roliga bok på rim får vi möta Kivi och hen önskar sig en hund, men det blir inte riktigt som hen har tänkt sig när monster hunden kommer på besök… Från tre år och funkar även på lågstadiet och med äldre elever för att diskutera pronomen och kring diskrimineringsgrunderna könsöverskridande identitet och uttryck. Följ diskussionen kring boken här: Olika på facebook

Prova Jämställdhetstråden
Problem med kartläggningar som tar tid, analyser som inte blir av och handlingsplaner med stora fina ord som inte alltid är förankrade i klassrummet? Efter mycket arbete, slit, feedback från lärare och elever, vemod och skratt är äntligen webbverktyget Jämställdhetstråden klart för att börja användas av fler skolor. Programmet är användarvänligt från förskoleklass upp till gymnasiet. Nu erbjuder vi skolor att prova Jämställdhetstråden gratis under en månad. Läs mer om programmet här: www.traden.se och kontakta oss så skapar vi ett test konto för din skola.

Allra bästa hälsningar
Kristina, Maria och David

________________________________________________________________

December 2011

Genus- och likabehandlingsnätverk till våren!
Höstens nätverksträffar har varit mycket uppskattade och därför fortsätter vi med nätverket till våren. Vi träffas vid tre tillfällen och ger er ny kunskap, inspiration, möjlighet att utbyta erfarenheter med andra pedagoger och få nya metod tips!

För att kvalitén ska bli bra och för att ni ska få ut så mycket som möjligt vill vi hålla grupperna små med max 15 personer/ grupp.
Vi kommer att fortsätta med gruppen från hösten och blir det många anmälda kommer vi starta två grupper.

Vi kommer att ha två nivåer på grupperna: Nätverk och Nätverk fördjupning. Nätverk är för dig som har lite kunskap om genus och likabehandling och vill gå vidare i ditt arbete. Vi kommer att fortsätta med gruppen från hösten och temat är Fördjupning och mer! Det finns några platser kvar i denna grupp både för förskola och skola så du som känner att du redan har mycket kunskap om genus och likabehandling kan du anmäla dig till denna grupp.
För mer info och anmälan se bifogade filer.

Nätverk förskola

Nätverk förskola fördjupning

Nätverk skola

Nätverk skola fördjupning

Normkritik i praktiken
Syftet med att jobba normkritiskt är att ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. Normer kan begränsa och exkludera människor. Genom att ifrågasätta normer kan alla människor istället inkluderas. Intervju med David Flato i samband med våra utbildningar av Ungdomsstyrelsen. Läs intervjun här: Ungdomsstyrelsen.se

Plus SVT: Stor skillnad på jeans för pojkar och flickor
Jeansen har samma namn och angivna passform. Ändå är flickbyxan tio centimeter snävare än pojkbyxan. I programmet Plus undersöks skillnaderna mellan så kallade pojk- och flick-kläder. Eftersom kläderna märks med storlekssystemet centilong, som är tänkt utgå ifrån kroppslängden i centimeter, så blir det hela vilseledande för konsumenten tycker jämställdhetsexperten Kristina Henkel. Se programmet här: SVT play

100 möjligheter nu på norska!
Nu finns boken Ge ditt barn 100 möjligheter på norska och vi har pratat i norsk morgon TV och påbörjat jämställdhetsutbildningar i Norge som fortsätter till våren. Beställ boken på norska här: 100 muligheter.no

Jämställt på Facebook
Ni är nu många som får vårt nyhetsutskick och eftersom vi inte vill göra utskick för ofta till er så använder vi nu vår Faceboo grupp Jämställt till att skicka ut information om när det finns möjlighet att gå på föreläsningar som är gratis och andra intressanta nyheter. Under januari så kommer vi att lotta ut tre böcker på facebook. Så tryck gilla Jämställt så är du med i utlottningen. Gilla Jämställt

Jämställt på julafton
Nu sprider vi jämställdhet på självaste julafton. Lyssna på P1 Stil kl. 8.0 Om barnkläder, självkänsla och jämställdhet med Kristina Henkel.

Vi vill också passa på att tacka er alla för allt viktigt arbete ni gör!
och önska er en strålande jul/chanuka och ett gnistrande nyår!

Kristina, Maria och David

________________________________________________________________

Oktober 2011

Jämställt på Skolforum
Vi bjuder på fri entré till Skolforum 31-2 november! Följ instruktionerna här för att hämta din biljett: Skolforum David W Flato håller ett seminarium om sin bok Motivera Mera! Möjligheternas pedagogik som är slutsålt. Vi kommer att finnas på mässan med ett erbjudande till skolor att prova vårt webbprogram Jämställdhetstråden gratis i en månad.

Föreläsning Sundbyberg bibliotek
Den 26 oktober kl 18.30 föreläser Kristina Henkel om boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två på Sundbybergs bibliotek. Fri entré – Välkommen! Se även föreläsningen om böcker och jämställdhet den 16.10.
Tema jämställdhet

Månadens lästips:
Boken Tiger av Mian Lodalen är en självbiografi om att växa upp på 70-talet och bli kär i personer av samma kön. På den tiden var homosexualitet en sjukdom i Sverige. Sjukdomsstämpeln togs bort först 1979. Boken passar för elever på högstadiet och gymnasiet och ger underlag för intressanta och viktiga diskussioner om kärlek, identitet, utanförskap och sexualitet.

Olika förlag har en ny lättläst serie för skolan som handlar om Vilma och loppan. De har även andra nya titlar som passar förskolan och skolans yngre åldrar bland annat boken Varför gråter pappan? Nytt är även att de erbjuder bokpaket till både förskolan och skolan för en jämställd och jämlik bokhylla. Läs mer här: Olika förlags förkolepaket och skolpaket

Arbetar du som fransklärare?
Nu finns en intervju om barn och jämställdhet med i den Kanadensiska tidningen Gazette des Femmes. Perfekt som diskussionsunderlag på fransklektionen. Intervjun är på sid 24 tidningen hittar du här:
Gazette des Femmes

Tack för ert arbete.
Det är ni som skapar framtiden!

Kristina Henkel, Maria Hulth och David Flato

________________________________________________________________

Augusti 2011

Nu är vi alla igång igen!

Ny logga - Vi blir större och satsar ännu mer!
Vi på jämställt satsar ännu mer detta läsår. Vi har fler utbildningar, nätverksträffar för förskolepersonal och skolpersonal, material och metoder än någonsin. Vi har även börjat arbeta mer med likabehandling och ett normkritiskt perspektiv. Det är även glädjande att se att vi har fått nya målgrupper som är intresserade av jämställdhet som barnmorskor och köpcentrum. För att visa detta har vi en ny logga som synliggör våra nya satsningar. Nu när vi nått ut till så många skolor och förskolor i Sverige har vi skapat flera nya utbildningar och handledningar som fördjupning för er som redan gått en jämställdhetsutbildning. En enstaka utbildningsinsats räcker oftast inte. Dessutom kommer det ny forskning och nya metoder vilket ger bättre möjligheter för att lyckas med jämställdhetsarbetet!

För er i Stockholmsområdet har vi genus- och likabehandlingsnätverk
Personal från olika förskolor och skolor ger vi nu möjlighet att komma till våra lokaler och ha gemensam handledning och utbyte av erfarenheter. Vi träffas vid tre handledningstillfällen under hösten och diskuterar jämställdhet och likabehandling. På handledningen får du teoripåfyllning och tips på praktiska metoder, övningar och idéer som du kan använda i förskolan och skolan. Mellan varje handledningstillfälle får du olika arbetsuppgifter som vi sedan diskuterar kring. Läs mer här: Förskolepersonal - Skolpersonal. Bjud med alla som kan vara intresserade! Gå fyra, betala för tre! Anmäl er nu genom att maila oss på: info@jamstallt.se (skriv fyra för tre i mailet så får ni rabatten).

Vi har granskat vad det står i nya skollagen och läroplanen om jämställdhet
Nu har vi den nya skollagen och läroplanen att arbeta med i skolan. För att underlätta för er har vi sammanställt det viktigaste som står om jämställdhet i både skollagen och läroplanen. I sammanställningen har vi skrivit in egna kommentarer och förslag på diskussionsfrågor. Se eller ladda ned vår pdf om detta: Granskning av nya skollagen och läroplanen Lpfö eller Granskning av nya skollagen och läropplanen Lgr11. Behöver ni hjälp att införliva nya skollagen och läroplanen så hör av er till oss: info@jamstallt.se

Tack för ert arbete! Det är ni som skapar framtiden.

David W Flato, Maria Hulth och Kristina Henkel
Jämställt
info@jamstallt.se
Tel: 073-703 35 62

________________________________________________________________

Juni 2011

Juni 2011, snart är det semester!
i det här månadsbrevet vill vi passa på att tacka alla förskolor och skolor för ert fantastiska arbete under läsåret 10-11. Vi har utbildat mängder med förskolor, skolor och pedagoger under detta år och sett att jämställdhetsarbetet går framåt. Framför oss har vi ett spännande år med nya riktlinjer, förordningar och lagar. Nu hoppas vi att alla får tid att njuta av sommaren och kunna komma tillbaka till jobbet med energi och glädje inför allt det spännande arbete som finns.

Stor debatt om Egmonts nya tjej- och killtidningar
Vi på jämställt har varit aktiva i debatten om de nya barntidningarna som är starkt könsinriktade. Vi har skrivit debattartiklar , skapat facebookgrupp och varit med på TV o radio. Detta handlar förstås inte bara Egmont förlag och deras tidningar utan om att skapa fler möjligheter för våra barn istället för att begränsa dem.

Vidareutveckling
Under sommaren arbetar vi hårt med att vidareutveckla våra utbildningar och vårt material (som finns gratis på hemsidan), hemsidan utvidgas och allt anpassas för att följa de nya riktlinjer, förordningar och lagar som gäller för förskolan. För er del är det förstås också mycket att göra inför allt detta nya. Vilka är det som behöver vidareutbildas? Hur mycket planeringstid behövs specifikt för att t.ex. implementera de nya jämställdhetskraven? Påverkar det här en eventuell rekryteringsprocess? Och så vidare... Sommaren ger oss alla tid att tänka över viktiga frågor i lugn och ro. Kontakta oss om ni behöver bolla idéer eller funderingar. Vi har läst på.

Sverige fick storbesök av kända forskare
Den inom vetenskapen superkända forskaren Judith Butler kom efter flera års tjat till slut till Stockholm och föreläste. Ni kan se föreläsningen genom att klicka här! Hon är framförallt känd för sin queerfeministiska filosofi. Dessutom var Wendy Brown och Sara Ahmed här och föreläste, dessa forskare kopplar ihop olika områden som t.ex. politik, etnicitet och genus. Dessa forskare är mkt intressanta, men kan vara svårförstådda även för de som läst genusvetenskap.

Soliga hälsningar.

Maria Hulth, Kristina Henkel och David W Flato
Jämställt
info@jamstallt.se
Tel: 073-703 35 62

________________________________________________________________

Maj 2011

Här kommer inspiration för ert arbete med jämställdhet och likabehandling.
Höstens nya utbildningar:

Genus- och likabehandlingsnätverk för förskola och skolan
Vi träffas vid tre handledningstillfällen under hösten och diskuterar jämställdhet och likabehandling.
Förskola: 13/9 11/10 och 17/11 kl 17-19
Låg-och mellanstadium: 19/9 17/10 och 28/11 kl 17-19
Högstadiet och gymnasiet: 20/9 18/10 och 29/11 kl 17-19
Se hela inbjudan och upplägg här:

Genus och likabehandlingsnätverk förskola

Genus och likabehandlingsnätverk skola

Har du inte möjlighet att komma till Stockholm och vara med på nätverksträffarna? Vi kan komma till din förskola eller skola och starta upp genus- och likabehandlingsnätverk.

En förskola och skola för alla
Hur funkar normer egentligen och vad innebär ett normkritiskt perspektiv?
Hur kan vi arbeta förebyggande mot kränkningar så att likabehandling blir en del av vardagen på vår förskola och skola? Föreläsningen ger er många praktiska metoder och användbara idéer och tips. Läs mer och ladda ner pdf under utbildningar.

Motivera mera - möjligheternas pedagogik
Varför är motivation så viktigt för eleverna? Hur kan vi stärka elevernas självkänsla och ge alla elever oavsett bakgrund möjlighet att uppnår sina mål? På föreläsningen presenteras fem motivationstrategier och många praktiska övningar att använda i ditt klassrum. Läs mer och ladda ner pdf under utbildningar.

Bästa hälsningar

Kristina Henkel, Maria Hulth och David Flato

________________________________________________________________

April 2011

Äntligen vår och nästan sommar känns det som!
Här kommer tips för mer jämställdhet och likabehandling:

Norrköping Pride
Den 6-7 maj är det Norrköping Pride och Jämställt är så klart på plats! Den 7 maj håller Marie Tomicic och Kristina Henkel föredrag om boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2. Hela programmet till Pride hittar du här!

100 möjligheter på Kaboo
Den 11 maj finns det möjlighet för er som bor i Stockholm att höra Kristina berätta om boken 100 möjligheter istället för 2 på Kaboo i Alvik, det är gratis men begränsat med platser. Mer info om hur du anmäler dej hittar du på postit lappen på första sidan.

Vad har hänt i Sverige när det gäller likabehandling?
Följ med på en resa som börjar 1845. Genom att förstå historien kan vi förstå varför det ser ut som det gör idag. Hur kommer det sig att ordet bög är ett av de vanligaste skällsorden i skolan? Kan det hänga ihop med att det var lite drygt 30 år sedan som homosexualitet sågs som en sjukdom? Nu finns det nytt material; Likabehandlingsresa i Sverige, att ladda ner under material.

Soliga hälsningar
Kristina, Maria och David

________________________________________________________________

Mars 2011

Jämställdhet har blivit hett!

Den 8 mars firades internationella kvinnodagen världen över.
Det var miljontals människor som firade den internationella kvinnodagen, men hur började denna tradition och vad är det vi firar? Under det turbulenta tidiga 1900-talet hade flera försök till nationella och internationella kvinnodagar genomförts (bl.a. i Norden), men det var först 1917 när ryska kvinnor samlades till en demonstration den 8:e mars för ”bröd och fred” som det fick genomslag. Fyra dagar efter demonstrationen tvingades tsaren att abdikera och den provisoriska regeringen i Ryssland gav kvinnor rösträtt. Sedan dess har den internationella kvinnodagen fått en ny global betydelse för kvinnor i både utvecklade och utvecklingsländer. Det handlar om att fira de rättigheter och friheter som skapats för alla människor oavsett kön och om att fortsätta arbetet med jämställdhet. Bra jobbat alla ni som förbättrat eller håller på att förbättra situationen för människorna på vår jord, oavsett kön!

Det pratas mycket om de dyra och ofta ineffektiva programmen mot mobbning och för jämställdhet.
Senaste månaden har skolverkets rapport om dyra, ineffektiva och ibland direkt motverkande program mot mobbning, diskriminering och kränkningar uppmärksammats. Deras rapport visar att alla de åtta programmen som granskats inte ger önskvärda resultat. Det viktigaste är ett kontinuerligt arbete som inte bara inriktar sig på mobbning. Detta påstående delas även av DEJAs rapport och av Skolverkets tidigare rapport (diskriminerad, trakasserad och kränkt) som alla visar på vikten av kontinuitet och ifrågasättande av de normer som möjliggör mobbning med hjälp av normkritik och jämställdhetsarbete.

Jämställdhetstråden känns än mer aktuell!
Det har blivit ännu tydligare att vi inne på rätt spår. Med tanke på texten ovan är vårt webbverktyg svaret på att det finns bra och färdigutvecklade alternativ för att arbeta kontinuerligt och mångfacetterat med jämställdhet och mot diskriminering, mobbning och trakasserier. Vårt verktyg finansierades delvis av Skolverket och innehåller elevenkäter, analyser, handlingsplaner och massa metoder för ett långsiktigt och målinriktat arbete med jämställdhet. Du hittar mer information om jämställdhetstråden på hemsidan: www.traden.se

Motivera Mera!Möjligheternas pedagogik.
Nu finns det en ny bok i vår butik: Motivera Mera! Möjligheternas pedagogik, skriven av David W Flato och Lina Davidsson. Med hjälp av motivation kan elever oavsett bakgrund nå dit de vill. Med hjälp av motivationsarbete kan allt fler göra sina val utifrån annat än t.ex. kön, etnicitet, klass, funktionalitet, ålder, religion och sexualitet. Om en elev drivs av en inre motivation ökar inte bara kunskapen utan även självkänslan. Boken erbjuder en metod som genom övningar ökar elevernas motivation för skolarbetet, får eleverna att se sina framtidsmöjligheter och ökar deras självkänsla. Alla lärare, oavsett ämne, kan använda sig av övningarna i sin ordinarie undervisning. Övningarna är helt färdiga, enkla att använda och det framgår tydligt vad varje övning syftar till. Det ingår även en cd-skiva med material. Köp den på vår hemsida: jamstallt.se

Allra bästa hälsningar
Kristina Henkel, Maria Hulth och David W Flato, Jämställt

________________________________________________________________

Februari 2011

Tips för ert jämställdhetsarbete:
Den 22 februari kl 18:30 föreläser jag på Järfälla bibliotek om boken 100 möjligheter istället för två och hur vi kan skapa jämställdhet i praktiken. Välkommen, det är fri entré. För mer info se inbjudan här!

Samtidigt vill jag passa på att tipsa om att vi har prova på rabatt på vårt webbverktyg Jämställdhetstråden för er som tecknar en prenumeration innan den 31 mars. Verktyget är utvecklat i samarbete med Skolverket och innehåller elevenkäter, analys, handlingsplan och metodtips för ett långsiktigt och målinriktat arbete med jämställdhet. Du hittar mer information om jämställdhetstråden under länken Tråden till vänster.

bästa hälsningar
Kristina Henkel

________________________________________________________________

Januari 2011

En jämställd skola ger fler möjligheter!

Jämställdhetstråden – enkelt att arbeta kontinuerligt och målinriktat med jämställdhet!
Delegationen för jämställdhet i skolan (Deja) kom med sitt slutbetänkande till regeringen nu i januari. Slutsatsen är att; Pojkar och flickor inte får samma förutsättningar att lära sig i skolan och att arbetet med jämställdhet har gått bakåt i de svenska skolorna. Lösningen som Deja presenterar är att alla skolor måste jobba kontinuerligt med jämställdhetsarbete och använda sig av systematisk utvärdering.

Detta stödjer behovet för ett enkelt och användarvänligt sätt att göra det på, vilket vi har tagit fasta på. Med stöd av Skolverket har vi därför utvecklat Jämställdhetstråden, ett webbprogram med enkäter, observationer, metoder, handlingsplaner och utvärderingar. Läs mer om jämställdhetstråden och teckna en prenumeration på: www.traden.se

Skolverkets filmer: För en jämställd skola
Nu är äntligen Skolverkets filmer om jämställdhet klara. Filmerna finns att titta på gratis på Skolverket. Det är fyra olika kortfilmer med tema: Genus och heteronorm vad är det? Våld och kränkningar, Jämställt bemötande och Jämställdhet som ett kunskapsområde. I filmerna presenteras metoder av lärare från lågstadiet till gymnasiet, varje film är 10 – 15 minuter och passar därför bra på ett arbetsplatsmöte. Filmerna hittar du under länken filmer till vänster.

Vi har blivit fler!
Från och med årsskiftet har utbildningsföretaget Jämställt.se vuxit och blivit ett AB. Efterfrågan på praktiskt och långsiktigt arbete med jämställdhet är stor och vi ser fram emot att kunna hjälpa ännu fler förskolor och skolor med deras arbete för att ge barn och elever fler möjligheter och skapa en jämställd förskola och skola!

Under januari har diskussionen om jämställdhet och barn lyfts i media, du hittar Svd:s artikelserie om pojkar och normer och diskussionen om barnkläder och genus hittar du under länken Press.

Allra bästa hälsningar
Kristina Henkel, Maria Hulth och David W Flato, Jämställt AB

________________________________________________________________

November 2010

Skolforum 1-3 november på Stockholmsmässan

Under Skolforum finns vi, Jämställt.se, i Jämställdhetsmontern A 01:21 tillsammans med Olika förlag och Fantasiförmedlingen. Vi presenterar stolt LPJ 10, Läroplanen för jämställdhet! Kom och få de senaste metodtipsen och prova vårt nya webbprogram för skolan: Jämställdhetstråden

Vi presenterar även Jämställdhetstråden på scenen Heta hörnet tisdag den 2.11 kl. 14:50-15:20. Kom och lyssna, det är gratis och ni behöver inte förhandsboka platser.

På måndag den 1.11 kl.15:30 föreläser Kristina Henkel och Marie Tomicic om boken Istället för 2.

Vi ses!

Kristina Henkel, Maria Hulth och David Flato, Jämställt.se

________________________________________________________________

September 2010

Föreläsning: Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2
Genusfällor finns överallt. När och hur görs barn till flickor och pojkar? Hur påverkar det barnens handlingsutrymme, identitet och självkänsla, men framförallt hur kan vi ge barn fler möjligheter?

Kristina Henkel berättar om boken Istället för 2
Datum: 28 september
Plats: kl. 18:0 -20:0 ABF Sundbyberg Esplanaden 3C, Stockholm

Kristina Henkel och Marie Tomicic föreläser om boken Istället för 2
Datum: 18 september
Plats: kl 19:0-21:0 ABF Limhamns Folkets Hus, Malmö

Skolforum 1-3 november
Under Skolforum 1-3 november finns vi i Jämställdhetsmontern A 01:21 tillsammans med Olika förlag och Fantasiförmedlingen. Kom och få de senaste metodtipsen och titta och prova vårt nya webbprogram för skolan: Jämställdhetstråden!
Vi presenterar även Jämställdhetstråden på scenen Heta hörnet tisdag den 2.11 kl. 14:50-15:20. På måndag den 1.11 kl. 15:30 föreläser Kristina Henkel och Marie Tomicic om boken Istället för 2.

Språk bygger broar
Sen vill jag också passa på att tipsa om konferensen Språk bygger broar på Uppsala universitet den 8-9 oktober. Temat för konferensen är jämställdhet och på lördagen kl. 11:30 pratar Kristina Henkel om hur man kan arbeta med genus och språk. För mer info och program läs här.

Till sist ett lästips: SOU 2010:53
Pojkar och skolan: Ett bakgrundsdokument om "pojkkrisen" av Michael Kimmel som skriver väldigt bra om pojkar och det vardagsvåld de möter i skolan.

Allra bästa hälsningar
Kristina Henkel

________________________________________________________________

Juli 2010

Stockholm Pride HBT i förskola och skola
27/7 kl 13-13:45 i Pride House pratar Kristina Henkel om hur man kan arbeta med HBT-frågor i förskolan.
30/7 kl 16-17 Pride Park seminarium med Kristina Henkel om hur man kan arbeta med HBT-frågor i skolan.
Att ifrågasätta heteronormen är en förutsättning för att komma vidare med förskolans och skolans jämställdhetsarbete. Att arbeta inkluderande så att alla barn, elever och föräldrar oavsett familjekonstellation eller sexualitet känner sig välkomna är en del av förskolans och skolans uppdrag enligt lagen men hur gör vi detta i praktiken? Kristina delar med sig av sina erfarenheter och praktiska tips på de två seminarierna under Pride festivalen. Läs mer här.

Välkommen!

Regnbågsfamilj i Bamse
I senaste Bamsetidningen (nummer nr 10 år 2010) kan vi läsa om Lille Skutts bror Happ och kaninen Sixten som kommer hem till sin stubbe en dag och möts av en övergiven kaninbebis. Happ och Sixten letar efter bebisens familj men hittar dem inte och beslutar därför att kaninbebisen blir en del av deras familj. Slutet gott allting gott och lilla bebisen Suddan får komma till en lycklig familj med två pappor.

________________________________________________________________

Juni 2010

Vi vill passa på att tacka alla nya och gamla kunder för en bra termin och hoppas att ni alla njuter av solen och det stundande sommarlovet. Här kommer lite ny jämställdhetsinspiration:

Nytt material: Jämställdhetspussel om historia
Hur kan vi utveckla jämställdhet som ett kunskapsområde för eleverna. Lägg det nya jämställdhetspusslet tillsammans med elever och kollegor. Pusslet finns att ladda ner gratis på hemsidan under material.

Ny utbildning: Att bli bekräftad – strategier mot härskartekniker
Efter den mycket uppskattade kursen Att få vara med har vi nu tagit fram en ny workshop Att bli bekräftad som handlar om hur vi kan förebygga och motverka att härskartekniker används i skolan. Målet med utbildningen är att ge er metoder för att kunna förändra och skapa positiva sociala förhållningsätt där jämställdhet och ömsesidig respekt råder bland elever och vuxna. Läs mer om kursen under utbildningar.

Jämställdhetstråden- webbaserat verktyg för jämställdhetsarbete i skolan
Jämställdhetstråden börjar ta form. Programmet gör det enkelt att kartlägg, sätta upp mätbara mål och se resultat av ert jämställdhetsarbete. Programmet kommer även innehålla en mäng praktiska metoder. Jämställdhetstråden beräknas vara klart i november och presenteras på Skolforum. Så boka in den 1-3 november redan nu. Vi kommer att finnas i monter A 01:21 och presentera Jämställdhetstråden på scenen Heta hörnet tisdag den 2 nov kl 14:50.

Lästips!
Nu har äntligen David Flatos bok Motivera mera - Möjligheternas pedagogik kommit och går att beställa på bland annat bokus.se eller direkt från oss. Motivera mera är en övnings- och inspirationsbok för lärare i åk 6-9 och i gymnasiet. Boken erbjuder en metod för att få elever att se sina framtidsmöjligheter, bryta mönster och ökar deras självkänsla.
Boken Maktlekar. Det dolda gruppvåldet bland unga är skriven av Sanna Mohr, Stefan Koch och Sannie Wedberg. I maktlekar som tillexempel Gul bil, böghög eller slavlekar ger barn upp sina rättigheter som att slippa bli slagen eller kränkt för att få vara en del av gruppen. Boken synliggör fenomenet maktlekar och lyfter fram strategier för att motverka våld bland unga. Till boken hör ett metodmaterial för arbete tillsammans med eleverna.

Vi önskar er alla en skön sommar!

Kristina Henkel, Jämställt.se

________________________________________________________________

Februari 2010

Efterfrågan på våra populära jämställdhetsutbildningar och handledningar har ökat enormt. Jag kan därför med glädje presentera en ny utbildare David W Flato och en gammal goding Maria Hulth som jag samarbetade med under 2006 och 2007. David W Flato arbetar som gymnasielärare och jämställdhetskonsult och är utbildad genuspedagog. Han har skrivit boken Motivera Mera! Möjligheternas pedagogik som kommer ut nu under våren. Maria Hulth är utbildad genusvetare och etnolog. Hon har en bred kompetens inom likabehandlingsområdet. Maria har skrivit rapporten Det osynliga regnbågsbarnet.

På Allt om barn hittar du en rykande färsk intervju med mig om Genusfällor. Läs artikeln här.

Sist men inte minst vill jag passa på att tipsa om en intressant föreläsning den 30 mars på ABF Stockholm som handlar om läromedel i historia ur ett jämställdhetsperspektiv. Föreläsningen börjar kl. 18:00 och det är fri entré.

Bästa hälsningar
Kristina Henkel, Jämställt.se

________________________________________________________________

________________________________________________________________

December 09

Istället för 2
Andra tryckningen av boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 har äntligen kommit från tryckeriet, har du inte redan köpt en julklapp till kollegorna, morfar, din dotter eller någon annan du tycker om så är boken ett bra tips. Sagt om Istället för 2:
”Det är den absolut bästa genuspedagogiska bok jag någonsin läst. Den går så djupt men är så enkel.”
”Min svärmor blev nästan så glad att hon svimma, hon hälsar att boken är helt fantastisk!”
”Jag är så glad att det äntligen finns en bok om hur man kan bemöta alla konkreta vardagshändelser på ett genusmedvetet sätt!”

Pink stinks - är rosa en dålig färg?
Just nu är debatten i full gång när det gäller leksaker och genus. I Storbritannien har kampanjen Pink stinks fått mycket uppmärksamhet och här i Sverige har Toys "R" Us blivit fällda av Reklamombudsmannen för könsdiskriminerande reklam. Läs mer eller lyssna på debatten med Marie Tomicic och mig i Aftonbladet, Studio 1 eller i Aktuellt. Länkar till programmen hittar du under rubriken Press. Inför skrivandet av boken Istället för 2 intervjuade vi BR leksaker som menade att ”Flickor gillar att leka med dockor och pojkar gillar att oooaa och krascha av naturen”. Läs mer, diskutera med dina kollegor, barn och elever och skriv på uppropet mot könsstereotypa leksaker här.

Lästips för stora och små!
Sen vill jag också passa på att tipsa om Sagolikt förslags nya böcker; Kalle som Lucia, Vem kan älska Ella? och Jag älskar dig så mitt hjärta brister. Läs mer och beställ böckerna på www.sagoliktbokforlag.se.

Även Olika förlag har kommit med nya barnböcker: Pinsamt värre, Krille! Uppfinnar Johanna & skrämselmaskinen, Micklan målar, Allan och Mike på promenad, Hjälte med hjärta, Isporten del 2 – Trolldräparen (fantasy berättelse 6-12 år).Läs mer och beställ böckerna på: www.olika.nu

Rädda barnen har kommit ut med ett nytt metodmaterial Allan som är tänkt för killgrupper men som passar utmärkt i den vardagliga undervisningen bland annat finns många bra tips på hur vi kan arbeta för att motverka vardagsvåld i skolan, både verbalt och fysiskt våld.

Till sist ett tips till alla er som undervisar i engelska, ungdomsserie Glee som går på torsdagar i TV 4 kl 21:00.

Jag vill även passa på att tacka er alla för ett bra år och önska er
En riktigt härlig jul med lugn och ro och ett gott nytt år!

________________________________________________________________

September 09

Ny föreläsning: Danskjolar, magkänsla och gränser
I samarbete med utbildningsföretaget Sahlström & Sahlström ger jag till hösten 6 föreläsningar runt om i Sverige. Föreläsningen heter Danskjolar, magkänsla och gränser och handlar om hur vi kan ta jämställdhetsarbetet lite längre. Se pdf för inbjudan, datum och platser. Föreläsningen kostar 495 kr exkl moms.

Artikel om jämställd inskolning
I senaste numret av Förskoletidningen skriver jag om förskolan Skogsbrynet där man gjort om sin inskolning och sett fördelar ur ett genusperspektiv både för barn och föräldrar. Artikeln hittar du under länken Press på min hemsida.

Jämställdhet i förskolan på export
Just nu exporterar jag jämställdhet till Finland och Åland och det är roligt att berätta att vi i svenska förskolor har kommit så lång och har en så bra lagstiftning för att garantera likabehandling av barn. I Finland startar jag upp pilotprojekt på daghem i Åbo och Helsingfors och i förra veckan utbildade jag en grupp från Ålands landskapsregering.

Bokmässan i Göteborg 24-27 sep
Fredag den 25 september kl.13 är jag med i ett seminarium om hur barns sexualitet skildras i barnlitteraturen. Medverkar gör även Katarina Janouch, Vombat förlag och Anna Kostovics från RFSU. Jag kommer även finnas i OLIKA förlags monter A02:20 där du kan köpa böcker med genuskoll och diskutera jämställdhet.

Söt som en karamell
Sen vill jag också passa på att tipsa om nya boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Innan sommaren fick vi mycket uppmärksamhet i media SvD, DN, Korren och Metro bland annat. Du kan läsa alla artiklar under Press. Vi har även fått väldigt fin kritik:
”Det är den bästa genusbok som kommit ut den är så användbar.” Marianne Forsberg SEFIF ”Till formen är boken lättsam, nästan söt som en karamell.” Linda Dahlin Mitt i Bromma. Läs mer om boken under länken material till vänster.

Bästa hälsningar
Kristina Henkel, Jämställt.se

________________________________________________________________

Juli 09

Jämställt på Pride

På onsdag den 29 juli är det familjedagen på Pride. Jämställt har en installation i kungsträdgården om genusfällor och genuskrux och klockan 14:00 pratar jag, Kristina Henkel, på lilla scenen i Kungsträdgården om nya boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Boken finns att köpa till Pride specialpris och det är gratis att komma till seminariet.

Därefter klockan 15-16:00 ordnar jag tillsammans med Foff sthlm (Forum för feministiska föräldrar) en verkstad för stora och små kring ordet Stjärnfamilj. En stärnfamilj är en familj där respekt, kärlek och omtanke är viktigare än formen eller de biologiska banden. Det vill säga en familj där alla kan känna sig inkluderade oavsett om de är en, två eller fyra föräldrar. Läs mer om Stärnfamilj på facebook eller kom och lyssna på Foff:s seminarium klockan 16:45 på Pride onsdag 29 juli på Bryggan.

Du kan läsa mer om Pride och se hela programmet här
www.stockholmpride.org

Välkommen!

________________________________________________________________

Juni 09

100 möjligheter istället för 2

Nu har äntligen boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 kommit från tryckeriet. Boken handlar om genusfällor och genuskrux i vardagen. Genusfällor är situationer där vi könar barnen och gör dem till flickor och pojkar. Vi kallar det för genuskrux för att det är komplext och inte alltid finns enkla lösningar. I boken beskriver vi ett femtiotal genusfällor som all har praktiska tips hur man kan göra istället, helt enkelt för att göra mer jämställdhet. Eftersom vi aldrig har haft jämställdhet är den praktiska innebörden ganska abstrakt, därför lanserar vi i boken sex nya jämställdheter: Lekfull, Utseendemässig, Vänskaplig, Känslomässig, Kroppslig och Språklig jämställdhet. Boken har illustrerats av Emili Svensson som bland annat ritar i kamratposten. Den lekfulla och färgglada formen står Mia Lidbom för som 2002 fick utmärkelsen ”Utmärkt svensk form.”

Boken är en rolig och eftertänksam sommarpresent till dina kollegor eller en nybliven förälder, farfar eller mormor.

Sommarpaket

Köp boken En jämställd förskola - teori och praktik och boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 för endast 300 kr inkl. moms (ord pris 379 kr). erbjudandet gäller till den 15:e augusti. Ange koden ”sommar” i meddelande raden när du beställer böckerna.

Dansen som möjlighet

Sen vill jag också passa på att tipsa om artikeln ”Dansen som möjlighet” i Förskoletidningen nummer 3. Där skriver jag om förskolan Svarta grisen, Kättsätter och Armbandet som alla arbetar med dansen för att göra mer jämställdhet. I artikeln kan du också läsa hur man kan motverka heteronormen och arbeta inkluderande. Artikeln hittar du under Press.

Till sist vill jag passa på att önska en riktigt skön sommar!

Kristina Henkel

________________________________________________________________

April 09

Att få vara med, öppen workshop 29 maj

Många har hört av sig och velat gå på utbildningen Att få vara med men inte kunnat gå hela arbetslaget. Därför ger vi nu möjligheten att komma på en öppen workshop. Kursen riktar sig till alla som jobbar med barn eller pedagoger i förskolan och skolans yngre åldrar samt fritids. Med hjälp av praktiska övningar och modiga vuxna visar hur vi kan förändra för att motverka hierarkier, förebygga att de uppkommer samt utmana både barns och vuxnas genustänk.

Workshopen innehåller:
● Metoder för hur man aktivt kan bygga barnens relationer.
● Demokratisk och självstärkande konfliktlösning.
● Praktiska verktyg för att stärka självkänslan och motverka mobbing.
● Trestegsmetod för att stoppa kränkningar.
● Dramaäventyr för att utmana sitt eget och barnens genustänk.
Läs mer om utbildningen och oss här

Stockholm 29 maj klockan 09.00 - 15.00
- Samling vid Alviks T-bana uppgång mot Alvik klockan 08.30
Kostnad 1840 kr exkl. moms, inkl. lunch, kaffe och kompendie.
Välkommen med din anmälan senast den 15 maj.

Email info@fantasiformedlingen.se
Tfn 073 - 203 81 59

Vänliga hälsningar
Kristina Henkel och Johan Theodorsson

________________________________________________________________

Mars 09

Artikelserie om jämställdhet i Förskoletidningen

Nu börjar artikelserien om jämställdhet i Förskoletidningen. Första artikeln handlar om Lekhagens förskola som vann första pris i Jämställt.se, Olika förlag och Förskoletidningens tävling Genomtänkt genustänk. De kommande artiklarna kommer bland annat handla om dans, hur man kan motverka heteronormen och Nannydebatten ur ett genusperspektiv. Första artikel hittar du här. De andra artiklarna kommer du kunna läsa i Förskoletidningen och på Jämställt.se.

Nya avhandlingar

Anna Öqvist vid Luleå tekniska universitet har skrivit avhandlingen Skolvardagens genusdramaturgi om olika femininiteter, maskuliniteter i åk 5 med fokus på benämningar som kärring och hora. Christian Eidevald vid Jönköpings universitet har skrivit avhandlingen Det finns inga tjejbestämmare som handlar om att förstå kön som position i förskolans vardagsrutiner och lek.

Radioprogram om ockupationen av socialstyrelsen

År 1979 ringde ett antal människor till försäkringskassan för att sjukskriva sig för att de var homosexuella. Aktionen var början på en protest som så småningom ledde till att homosexualitet som sjukdomstillstånd avskaffades. Idag är ordet bög ett av de vanligaste skällsorden på landets skolor. Här är ett fantastiskt radioprogram till en lektion och som underlag för diskussion med kollegor och elever om homofobi och hur vi kan göra jämställdhet. Programmet finns att ladda ner på Sveriges Radio: www.sr.se

Kalle med klänning

Ny bok från Sagolikt förlag. Kalle får en klänning av sin kusin som han älskar. Han sover i den, äter i den och till och med badar i den men när sommarlovet är slut och han börjar i skolan retas killarna med honom. Men en händelse förändrar allt och snart vill alla killar i skolan också ha klänning, men deras föräldrar protesterar. Spännande högläsningsbok för de yngsta i skolan.

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Sakta men säkert har vi arbetat fram en bok som blivit färgsprakande, humoristisk och möjlighetsinriktad. Det har dragit ut på tiden och boken har blivit försenad men nu är den på tryck och vi beräknar kunna leverera den under slutet av april.

Elevutbildning

Jag vill också passa på att tipsa om min kollega Janette Ohlsson som har en ny skolutbildning för elever som handlar om hur vi människor ser på varandra, om relationer, makt, sexualitet och våldtäkt. Utbildningen heter Hon är inte hora. För mer info läs här: Hon är inte hora.

________________________________________________________________

Februari 09

Tävlingen om bästa jämställdhetstipset är avgjord!

Ett stort tack till alla intressanta, praktiska och genomarbetade tävlingsbidrag som vi har fått in! Roligt att så mycket jämställdhetsarbete pågår runt om i landet. Vinnarna är:

1:a pris Lekhagens förskola i Vaxholm. För att pedagogerna lägger stort fokus på att arbeta med sig självBa och håller arbetet levande med många praktiska och enkla frågeställningar i vardagen på förskolan. De vinner också första pris för att de på ett roligt sätt uppmärksammar varandra när trillar i genusfällor.

2:a pris delas mellan Föräldrakooperativet Svarta Grisen i Stockholm och förskolorna Armbandet och Kättsätter i Norrköping för att de närmat sig det svåra och laddade området att ge pojkar tillgång till attribut och uttryck som traditionellt ansetts feminina på ett roligt och avdramatiserande sätt genom att arbeta med dans.

3:e pris går till förskolan Skogsbrynet på Öland för att de har ett tydligt genustänk kring barnens föräldrar tillexempel vid inskolning.

Ni får veta mer om de tre pristagarna och deras arbeta med jämställdhet i kommande nummer av Förskoletidningen. Reportage kommer också att publiceras på Jämställt.se och OLIKA.nu.

Föreläsning i skåne om nya boken Istället för 2

Snart kommer nya boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två från tryckeriet. Den beräknas vara klar för leverans andra veckan i mars. Men redan nu går det bra att boka spännande föreläsning om genusfällor och genuskrux i vardagen. Den 9:e och 10:e mars är jag och Marie Tomicic på plats i Eslöv, Laholm och Staffanstorp och pratar om vår nya bok! Föreläsningen är gratis, välkomna! För mer information och inbjudan läs här: Istället för 2.

Seminarium om barns sexualitet
Den 3:e mars kl. 17-19 bjuder RFSU stockholm in till seminariet: Att möta barns frågor om sexualitet. Deltar gör Åsa Kastbom läkare och doktorand, Eva Wendt barnmorska, Daniel Foxhage Kamratposten, Maria Bergström RFSU och jag Kristina Henkel moderator är Katarina Janoch. Seminariet är på Debaser, medborgarplatsen i Stockholm och helt gratis - välkommen till en spännande kväll!

________________________________________________________________

Januari 09

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Nya boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 som handlar om genusfällor och genuskrux i vardagen är snart på väg till tryckeriet. Emeli Svensson har ritat fantastiska bilder till boken och hon och Mia Lidbom som är formgivare jobbar på för fullt med den spännande layouten i regnbågens alla färger. Här är ett litet bildsmakprov från boken ur genusfällan Var vänlig tag plats. Den är en av elva genusfällor i kapitlet Armar, ben, snippor och snoppar som handlar om kroppslig jämställdhet.

________________________________________________________________

________________________________________________________________

December 08

Läs- och filmtips från Jämställt.se!

I normens öga är en metodbok för att tillsammans med elever ifrågasätta, granska och vända upp och ned på normer och arbeta med jämlikhet. Boken vänder sig till personal inom skolans senare del och gymnasiet. Du kan beställa boken på Friends hemsida www.friends.se.

Maskulinitet på schemat är en spännande antologi om flickor, pojkar och genusskapande i förskola och skola. Boken tar tillexempel upp hur pojkar kan förhålla sig till att få leka omvårdande lekar genom att bli en Batmanpappa eller hur genus skapas på bildlektionen. Marie Nordberg är redaktör för boken.

Tessa och GorillaRymmarDagen av Susanne Marko är en härlig saga för de mindre om en mamma som förvandlas till en Gorilla. Istället för att gå till förskolan så rymmer Gorillamamman och hennes barn till skogen och äter bullar. På kvällen har de Gorilla fest med prinsesskorv och bananer.

En liten film om jämställdhet handlar om jämställdhet i arbetslivet. Den innehåller fem spår som tar upp olika aspekter av jämställdhet på arbetsplatser och till filmen följer en lärarhandledning. Filmen behandlar frågor om ledarskap och kön, män och jämställdhet, härskartekniker och motstrategier och kan beställas gratis på www.ntgequality.se.

Jag vill även passa på att önska dig

En lugn och skön Jul

Kristina Henkel, Jämställt.se

________________________________________________________________

November 08

Sagodrama för barn

Kom och se sagoföreställningar på Saras butik i Stockholm. Det blir hisnande sagor för barn berättade på ett genusmedvetet sätt. Roller och egenskaper hos kvinnor och män presenteras så att de utmanar synen på kvinnlig och manligt. Vid tre tillfällen under hösten kommer Saras butik att gästas av sagoberättaren och genusvetaren Johan Theodorsson.

Lördagen den 15 november kl. 15.00
De svarta gässen är en rysk folksaga om en flickas kamp att rädda sin lille bror från häxan Baba Jaga. Sagan lämpar sig för barn i åldrarna 4-7 år. Sagan avslutas med en spännande dramalek där barnen får vara med och leta efter en häxa. Om de vågar...
Kostnad: 50 kr
Plats: Saras butik i Hammarbyhöjden

Lördagen den 29 november kl. 11.00
Vanten är också en rysk folksaga. Här får vi möta prinsessan Fena som slarvar bort sin vante i skogen. In flyttar en massa lustiga djur. Sagan lämpar sig för de allra minsta barnen i åldrarna 1,5 - 4 år.
Kostnad: 40 kr
Plats: Saras butik i Kärrtorp

Lördagen den 29 november kl. 13.00
I folksagan Grodprinsessan får vi följa en vacker och kokett prins som lovar en grodprinsessa saker som han har svårt att hålla. Måtte det sluta lyckligt. Sagan lämpar sig för barn i åldrarna 4-7 år.
Kostnad: 40 kr
Plats: Saras butik i Kärrtorp

Välkomna!

________________________________________________________________

Oktober 08

Workshop Genus och naturvetenskaplig undervisning

Gratis workshop på Uppsala universitet den 28 oktober om genus och naturvetenskaplig undervisning. Jag håller i en av workshoparna som är klockan 13:30-15:0 Om bemötande av barn och elever. Det finns fortfarande platser kvar och går bra att anmäla sig! Läs mer och anmäl dej här: www.genna.gender.uu.se.

Bokmässan

Det var mycket folk på bokmässan i år och min och Olika förlags monter var välbesökt likaså de tre seminarier jag höll i - roligt att det finns så många som vill så mycket jämställdhet! Göteborgsposten skrev en notis från seminariet där jag tillsammans med Per Gustavsson (författare till Så gör prinsessor) och Ana Udovic (författare till Vem är tjuven Mirjana?) diskuterade om en barnbok kan vara jämställd. Per menar att det är svårt som författare att ha med en homofamilj i en berättelse för att många då fastnar på den detaljen, Ana menar att det är viktigt att genus och mångfaldschecka sin berättelse.

På Babyvärlden ligger artikeln ”Det heter Snippa!” ute om seminariet jag höll om barns sexualitet. Du hittar artikeln på: www.babyvarlden.se.

Två nya barnboksförlag med genuskoll!

Nu har ytterliggare två barnboksförlag som har genuskoll startats, Vombat och Sagolikt förlag. Vombat förlag är ett quuer förlag som presenterade sina första tittlar; Vad har du i väskan, Familjeboken och Tyranno. Läs mer om böckerna och beställ dem på www.vombatforlag.se.

Sagolikt bokförlag presenterade sin första titel Prinsessan Kristalla som snabbt blev min 5 årings nya favorit bok. Förlaget ger ut sagor i gammeldags bemärkning men med nytänk kring genus. Läs mer om boken på www.sagoliktbokforlag.se.

Vilda förlag som har krammärka böcker (demokrati och mångfald) presenterade tre nya verktygsböcker som är utmärka i arbetet med barnen både på förskolan och för skolans yngre åldrar. Vad vill du bli när du är stor, Vad gillar du att gör och Vilken är din favorit sak är tre böcker som vidgar barnens vyer och möjligheter. Ny fantasy serie Isporten för de äldre barnen och boken Hellre tusen myggbett om hur barn upplever separtioner. Läs mer om de olika böckerna på www.vildabok.se.

Olika förlag presenterade böckerna; Morfar blir kär, Pappa hämtar och Miklan letar. Micklan leter är för de allra minsta och har blivit min 1 årings favorit i boklådan. Boken är uni det vill säga Micklan får vara barn i hela boken och benämns varken som hon eller han. Läs mer och böckerna och beställ dem på www.olika.nu.

Ha det fint i höstlöven och solen!

________________________________________________________________

September 08

Jämställt på Bok- och Biblioteksmässan

Under Bok- och Biblioteksmässan den 25-28 september i Göteborg delar Jämställt.se och OLIKA förlag på monter A04:23. Den ligger precis bredvid Nallescenen. Jämställt.se och Kristina Henkel deltar i tre olika seminarium. På mässan kan du köpa boken En jämställd förskola till mässpris och förhandsbeställa den kommande boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 till ett rabatterat pris.

Välkommen att besöka oss!
Läs mer om hela bokmässans program här: www.bok-bibliotek.se.

Seminiarium: Genusfällor i vardagen?

Torsdag 12.00–12.20 Lokal: K2 (Seminarie/miniseminariekort behövs)
Vilka är de genusfällor och genuskrux som föräldrar, pedagoger och andra vuxna möter i sin vardag? Och framför allt, hur kan vi göra för att ge våra barn 100 möjligheter istället för 2? Seminariet byggger på boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2 som kommer ut under hösten, på OLIKA förlag och Jämställt.se
Arrangörer/medverkande: Marie Tomicic och Kristina Henkel

Seminarium: Kan en barnbok vara jämställd?

Torsdag 14.00–14.45 Lokal: K2 (Seminariekort behövs)
Debatten fortsätter! Under våren har meningarna gått isär. Per Gustavsson författare till bland annat Så gör prinsessor och Cirkus Bestivus ifrågasatte i SVT idén att ändra färgen rosa på en tröja, något som blev startskottet för en debatt ledd av DN:s barnkulturredaktör Lotta Olsson. Budskapet var att jämställdhet som värdegrund inte är förenligt med hög konstnärlig eller innehållsmässig kvalitet. Kan det verkligen stämma? Nu utforskas frågan vidare tillsammans med Per Gustavsson, Ana Udovic och Kristina Henkel. Under seminariet diskuteras också hur innehållet i barnböcker påverkar barn. Ana Udovic är journalist och författare till barnboken Vem är tjuven, Mirjana? Kristina Henkel är jämställdhetsutbildare och författare till boken En jämställd förskola.
Arrangörer: OLIKA förlag i samarbete med Bok&Bibliotek och Natur&Kultur
Medverkande: Per Gustavsson, Ana Udovic och Kristina Henkel samt debattledare

Seminarium: Snippan, snoppen och kroppen

Fredag 13:00–13:20 Lokal: Nallescenen
Barn har ofta frågor om kroppen. Det kan vara alltifrån vad det som flickor kissar med heter, vem som är kär i vem till hur barn blir till. Hur vuxna pratar , eller inte pratar, med barn om kropp, kön och sexualitet påverkar barnens bild av sig själv, deras självkänsla men också deras bild av flickor och pojkar. Seminariet tar upp hur vi kan prata med barn om kropp, kön och sexualitet på ett enkelt, positivt och självklart sätt.
Arrangörer: Jämställt.se och OLIKA förlag
Medverkande: Kristina Henkel

Om boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2

Boken riktar sig till alla vuxna som är intresserade av barnsutveckling. Med hjälp av vardagsnära exempel från föräldrar och pedagoger och med humoristiska illustrationer så synliggörs genusfällor och genuskrux. Fällor för att vi lätt trillar i dem och krux för att det inte alltid är så enkelt. Var och när könar vi våra barn och vilka konsekvenser får det för deras förmågor, färdigheter, identitet och självkänsla? I boken lyfts sju olika teman fram bland annat språklig, lekfull och känslomässig jämställdhet och jämställdhet på förskolan. Boken är tänkt som ett diskussionsunderlag som kan bli en bro mellan föräldrar och förskola. I anslutning till varje genusfälla/krux ges konkreta tips och idéer. Boken kommer ut i januari 2009 men går att förbeställa på jamstallt.se redan nu!

Författare: Kristina Henkel och Marie Tomicic
Illustratör: Emili Svensson Formgivare: Mia Lidbom
Pris 179 kr.

________________________________________________________________

Tv program och ny utbildning!

Vill tipsa om UR:s programserie Små barn stora rättigheter som nu sänds på SVT. Nu på torsdag den 11 september kl. 18:45 i SVT2 kan du se programmet Ta inte ifrån - lägg till, som handlar om jämställdhet i förskolan och bland annat mitt arbete med det. Under inspelningen av programmet kom jag i kontakt med dramapedagogen Johan Theodorsson som arbetar med sagoberättande och drama med genusperspektiv. Vi kom så bra överens att vi har gjort en ny utbildning tillsammans. Den heter Att få vara med och handlar om hur vi med hjälp av bland annat dramaäventyr och modiga vuxna kan motverka hierarkier och utmana både barn och vuxnas genustänk. Utbildningen kan fås som heldag eller halvdag.

Sagt om utbildningen:
- Superroliga övningar som inte pekar ut någon person. Man fick gå in i olika   roller, pröva på att vara någon man kanske inte är. Jag har lärt mig
  att våga mera.
- Positiv kemi mellan utbildarna. Ni är både proffsiga och personliga och
  eran värme och humor gör att alla vågade delta i övningarna och utmana
  sig själva.
- Den roligaste kursen jag har varit på!

Du kan skriva ut information och läsa mer om utbildningen här.
Om UR:s programseriekan du läsa mer om på följande länk: www.ur.se.

Bästa hälsningar Kristina Henkel

________________________________________________________________

Augusti 08

Hoppas ni alla har haft en bra ledighet och tid att ladda batterierna inför en spännande höst. Det är mycket som händer nu när det gäller jämställdhet vilket är roligt och viktigt. Regeringen satsar 100 miljoner för att utveckla jämställdhetsarbetet inom kommuner och landsting och i förra veckan presenterades ett förslag om att jämställdhetscertifiera förskolor och skolor. Den 10 september hålls ett symposium om kön och skolframgång i Stockholm. Läs mer här

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2!

Under våren och sommaren har jag skrivit en ny bok som kommer att presenteras under bokmässan i Göteborg den 25-28 september. Boken heter ”Ge ditt barn hundra möjligheter istället för två” och handlar om genusfällor och genuskrux i vardagen. Den riktar sig till föräldrar och alla andra vuxna som möter barn. Min förhoppning är att boken ska kunna bygga en bro mellan föräldrar, förskola och skola och vara ett diskussionsunderlag och hjälp i förändringsarbetet. Mer information om boken och bokmässan kommer senare.

Tävling – bästa jämställdhetstipset

Under april utlyste jag tillsammans med Olika förlag och Förskoletidningen en tävling där vi efterfrågade jämställdhetstips. Många tips har strömmat in och många har hört av sig och tyckt att tiden för tävlingen har varit för knapp. Vi beslöt därför att förlänga tävlingen till den 30 november. Så varmt välkomna med era bidrag och tack alla ni som redan har skickat in!

Läs mer om tävlingen och de olika priserna här.

Soliga hälsningar
Kristina Henkel, Jämställt.se

________________________________________________________________

Juli 08

Jämställd förskola och skola på Pride!

Torsdag 31 juli kl. 13-14:15
Seminarie på Pride House, Kulturhuset i Stockholm om hur man kan arbeta praktiskt med jämställdhet i förskola och skola och vilka problem och fallgropar jämställdhetsarbete kan stöta på. Kristina Henkel diskuterar med Klara Dolk som forskar om normkritisk pedagogik på Lärarhögskolan. Samtalsledare är förskolläraren Mia Rotberg som har mycket erfarenhet av jämställdhetsarbete.
Välkommna!

________________________________________________________________

Maj 08

UR:s programserie Små barn stora rättigheter

Söndag 18/5 kl. 19:30 Ta inte ifrån lägg till!
Jämställdhetsarbete i förskolan handlar inte om att gör flickor till pojkar och tvärtom. Det handlar om att öka – inte begränsa – barnens möjligheter. I programmet får du följa Kristina Henkel i hennes arbete med jämställdhet.

Se även de andra delarna i serien som handlar om bland annat konsten att inte säga nej och arbetet med likabehandling. Läs mer om programmen här www.svt.se

Artikel i tidningen Arbetaren
I tidningen Arbetaren som kommer ut v. 22 kommer det en bra artikel om jämställdhetsarbete med små barn och hur man kan arbeta för att motverka heteronormen i förskolan.

Tävling – ditt bästa jämställdhetstips!
Sen vill jag bara påminna att det fortfarande går att skicka in bidrag till tävlingen ”Ditt bästa jämställdhetstips”. Vi behöver ha ditt/ert bidrag senast den 21:a maj. Beskriv kortfattat ditt/ert jämställdhetstips plus en motivering varför det är bra. Bifoga gärna en bild som illustrerar tipset. Maila ditt bidrag till tavling@jamstallt.se. Läs mer om tävlingen och de fina priserna här: Tävling

________________________________________________________________

April 08

Föreläsningstips och ny handeldning

Jag vill tipsa om några spännande föreläsningar som är nu under våren på Stockholms universitet. Alla föreläsningar är gratis och ingen föranmälan behövs! Lokal J 219
Campus Konradsberg (före detta Lärarhögskolan T-bana Thorildsplan)

Tisdagen 29/4 kl. 16:30-18:30
Klara Dolk magisterstudent. Komplicerande genuspedagogik. Feministiskt poststrukturalistiskt och queer-perspektiv.
Torsdagen 8/5 kl. 16:30-18:30
Karin Hultman doktorand. Ämnet skapar kön. Naturvetenskap i förskolan som exempel.
Fredagen 16 maj, 15-00-17.00
Anders Olsson lärare. Genuspedagogik är lättare att prata om i akademin än göra i skolan.

Sen vill jag också passa på att tipsa om en ny handledning för arbetet med likabehandling som de olika diskrimineringsombudskvinnorna har gett ut. Handeldningen hittar du här: Handledning Likabehandling

Hälsningar Kristina Henkel

  

TÄVLING - ditt bästa jämställdhetstips!

Det händer mycket på landets förskolor när det gäller genus och jämställdhet. Det vet vi. Men det är inte alltid det syns. Därför vill Jämställt.se tillsammans med Förskoletidningen och OLIKA förlag lyfta fram det fantastiska arbete som görs genom att utlysa en tävling i bästa jämställdhetstips!

Vi söker dig som pedagog eller er som förskola som arbetar för att öka jämställdheten. De goda exemplen kan vara både små och stora. Alltifrån förändringar i tilltal och språk till förändring i utformning av miljöer. Det viktiga är att förändringen underlättar för barnen att utveckla roller och färdigheter som låter dem växa som människor oavsett om de är flickor eller pojkar. Vi korar tre vinnare som får fina priser och alla vinnarna kommer dessutom att publiceras i Förskoletidningen på www.jamstallt.se och på www.olika.nu.

Vi behöver ha ditt/ert bidrag senast den 21:a maj Beskriv kortfattat ditt/ert jämställdhetstips plus en motivering varför det är bra. Bifoga gärna en bild som illustrerar tipset. Maila ditt bidrag till tavling@jamstallt.se eller skicka det med post till Förskoletidningen, Box 34, 171 77 Solna.

1:a pris
6 ex av boken En jämställd förskola
15 valfria barnböcker ur OLIKAs sortiment
En årsprenumeration på Förskoletidningen och Handledarskap i förskolan
+ en spännande överraskning!

2:a pris
3 ex av boken En jämställd förskola
8 valfria barnböcker ur OLIKAs sortiment
En årsprenumeration på Förskoletidningen

3:e pris
1 ex av boken En jämställd förskola
4 valfria barnböcker ur OLIKAs sortiment
1 valfritt häfte ur Förskoletidningens utgivning


Här finns en A4 du kan skriva ut om tävlingen och läsa mer om priserna!
Tävling

________________________________________________________________

Mars 08

Föräldraundersökning i samarbete med OLIKA förlag

I samarbete med OLIKA förlag genomför Jämställt.se en undersökning vars syfte är att ta reda på vad du som förälder upplever som viktigt men även svårt i ditt föräldraskap när det gäller genus och jämställdhet. Detta gör vi för att öka kommunikation och samarbete mellan föräldrar och förskolor i dessa frågor, så ta din chans och var med och påverka! Läs mer om undersökningen och var med och svara på frågor här

Snippa på V-Day

Den 29 mars på Teater Pero Sveavägen 114 arrangeras V-day för tredje året i rad i Sverige. V-Day är en ideell rörelse som syftar till att samla in pengar till projekt som jobbar mot våld mot kvinnor och flickor och för att öka medvetenheten och kunskapen om detta. Kl. 13:40 pratar jag om vikten av att alla använder ett gemensamt namn för flickors kön som en del på vägen mot ett mer jämställt samhälle. Läs hela programmet här

och mer om V-day på bloggen: www.vdaysthlm.blogspot.com.

Välkommen!

Kristina Henkel, Jämställt.se


________________________________________________________________

Februari 08

I år handlar Tema Genus på Stockholms universitet om Kunskap - förskola till högskola. Den 4 mars kl. 17-18 på universitet Rotundan i Allhuset berättar jag om boken En jämställd förskola och mitt arbete med praktiskt jämställdhetsarbete i förskolan! Kom och lyssna! Fler spännande seminarier under Tema Genus veckan hittar du i programmet som finns här: www.sus.su.se/temagenus

Tänkte också passa på att berätta att det nu finns en uppdaterad lista med nya Lästips för små på hemsidan som du hittar under länken material.

Ha det fint i vårsolen!

Kristina Henkel, Jämställt.se

________________________________________________________________

Januari 08

Först och främst vill jag önska er alla ett fantastiskt 2008! Sen vill jag tipsa om lite nyheter.

Ny utbildning
Seminariet som jag höll på Stockholms universitet om barns sexualitet i höstas var fullsatt och det blev en mycket givande och spännande diskussion om detta svåra men viktiga ämne. Flera har hört av sig och vill lära sig mer om hur vi kan förhålla oss till och samtala om kropp, kön och sexualitet på ett jämställt och positivt sätt. Därför erbjuder jag nu en ny utbildning om barns sexualitet! Läs mer om utbildningen under länken förskola respektive skola.

Nytt material
Heteronormen (att alla förväntas bli kära i någon av motsatt kön) ställer till problem när vi ska arbeta med jämställdhet eftersom heterosexualitet är en viktig del i hur vi skapar manlighet och kvinnlighet. Det påverkar bland annat vårat sätt att se på vänskap och hur vi talar om familjen. Förutom utbildningen om heteronorm i förskola och skola finns det nu nytt material om detta med bra vardagstips. Materialet är gratis och du hittar det under länken material.

En jämställd förskola!
Andra upplagan av boken En jämställd förskola – teori och praktik börjar nu ta slut och det är dags för en ny tryckning av boken. Detta firas med att sälja boken till det rabatterade priset 130 kr till alla er som beställer boken under februari månad! (Ordinarie pris är 159 kr). En annan rolig nyhet om boken är att den nu används i en genuspedagogisk utbildning som ges på uppdrag av Linköpings universitet.

Utbildningstips
Den 21 februari kl.9-12:30 håller RFSL ungdom en utbildningsdag om Queerpedagogik i Stockholm. Utbildningen handlar om hur vi kan gå från att tänka ”vi tolererar olikheter” till att arbeta på ett inkluderande sätt. Utbildningen är gratis. Mer info och anmälan (senast fredagen den 15 februari) görs till bryt@rfslungdom.se

Om barnkläder
Varför ser kill- och tjejkläder så olika ut och hur påverkar det barn? Onsdag 6 februari diskuterar jag barnkläder och jämställdhet i barnprogrammet REA, SVT 1, kl. 19:00.

Lästips
På genusäventyr är en jättebra bok med dramaäventyr för barn! Varje äventyr har en pedagogisk handledning så att du som pedagog kan öka barnens handlingsutrymme genom att utmana gamla otidsenliga föreställningar om kön och skapa spännande diskussioner med barnen. Två nya böcker från OLIKA förlag som ger ut barnböcker som bråkar med normer och vidgar vyerna: Vem är tjuven, Mirjana? och boken Cirkus Bestivus. Finns att beställa på www.olika.nu

Bästa hälsningar

Kristina Henkel

________________________________________________________________

________________________________________________________________

Oktober 07

Välkommen på seminarium om barns sexualitet!

29-31 oktober arrangerar RFSU sexdagarna på Stockholms Universitet i Allhuset. Onsdag den 31 oktober kl. 16:00 håller Kristina Henkel seminariet:

Snippa heter det! Om barns sexualitet.

- Varför är snopp så självklart men inte snippa?
- Och varför är det tabu att prata om barns sexualitet?
- Men framförallt hur kan vi som vuxna, föräldrar eller som personal inom förskolan bemöta och prata om barns sexualitet på ett bra sätt?

Seminariet är gratis! Välkommen!

Svenska Dagbladets artikelserie om jämställdhet i förskolan

I tre delar skriver Svenska dagbladet om genus och jämställdhet i förskolan. Artiklarna handlar bl.a. om vad ett aktivt jämställdhetsarbete kan innebära, om ny maskulinitetsforskning och intervju med de barn som gick på jämställdhetsförskolan Björntomten och Tittmyran i Gävle för 10 år sedan. Läs alla artiklarna här: www.svd.se.

Aftonbladets nät-TV om vanliga genusfällor
Vad är det vi gör i förskolan? Hur ser några vanliga genusfällor ut? Kristina Henkel ger svar på tal. Se programmet här: www.aftonbladet.se (Känsliga killar blir fjollor. Rädslan gör oss ojämställda)

Lästips!
Nytt barnboksförlag OLIKA
OLIKA förlag ger ut genusgranskad barnlitteratur. Deras två första böcker Värsta prutten Lolly och Här kommer uppfinnar Johanna är båda två superbra och roliga! Kan verkligen rekommenderas. Böckerna hittar du på www.olika.nu

Tänk(tvärt) om
Jättebra bok om genus och jämställdhet för elever. Mycket intressant fakta och bra diskussionsunderlag för arbetet med hela klassen.

Respekt
Tidning om elevers rättigheter utifrån Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling. Tidningen innehåller serier och frågor och svar om diskriminering. Beställ tidningen gratis från:
skolverket@fritzes.se
Ange beställningsnummer: 06:5000

Ha en fortsatt härlig höst!

/Kristina Henkel Jämställt.se

________________________________________________________________

Juni 07

Ny hemsida
Våra förhoppningar är att det ska vara ännu enklare att hitta på den nya sidan. Vi påbörjar vår vision om att Jämställt.se ska bli ett resurscenter för förskolor och skolor som arbetar aktivt med jämställdhet. Detta gör vi genom att utöka det material som finns att ladda ner gratis på vår hemsida, vi håller även på att skapa ett forum på sidan där pedagoger ska kunna utbyta tips och idéer med varandra samt komma i kontakt med andra förskolor och skolor som arbetar aktivt med jämställdhet. Forumet beräknas vara klart hösten 2007.

Ny medarbetare
Jämställt.se har fått tillökning med en ny medarbetare och utbildare vid namn Carolina Barrientos. Carolina är specialiserad på genus och jämställdhet i skolan med fokus på sexualitet och sexualisering. Hon har tidigare arbetat som lärare i skolan och som skolinformatör på kvinnojouren Alla Kvinnors Hus där hon skapat utbildningsmaterialet ”Sexualiseringen av det offentliga rummet” som är som ett handledningsmaterial för lärare.

Bok: En jämställd förskola 2:a upplagan!
Boken en jämställd förskola teori och praktik har blivit väldigt väl mottagen och uppskattad för att den är så enkel och praktisk. Förskolor som haft svårt att gå från diskussion till praktisk handling och förskolor som arbetat länge med jämställdhet men upplevt att de fastnat i sitt arbete har med hjälp av boken kommit vidare! Första upplagan av boken är slut och en andra upplaga har just anlänt från tryckeriet. Den nya upplagan innehåller nytt material om bland annat arbetet med att göra en likabehandlingsplan och ta fram enkla handlingsplaner för jämställdhetsarbetet. Nu kan du läsa recension av boken från bland annat tidningen Förskolan om du går in under rubriken material. Boken passar även skolan och arbetet med de yngre åldrarna.

Snippa heter det.
Alla barn har rätt till ett vedertaget och positivt namn på sitt kön. Sedan 2006 finns snippa med i svenska akademins ordlista. Vi vill att snippa etableras som en del av vårt vardagsspråk. Jämställt.se har därför samarbetat med och sponsrat Hanna Närdings examensarbete "Snippa heter det." på Beckmans Design Högskola. Arbetet består bland annat av en 3 meter i diameter stor ballong. Gå in under material så hittar du en A4 med information om varför det är viktigt att du och alla andra börjar säga snippa, bra att ge som information till föräldrar eller för att peppa sig själv att börja använda detta viktiga ord!

Ny utbildning
Vi vill även passa på att berätta att vi nu har några nya utbildningar att erbjuda. Bland annat om Härskar och bekräftartekniker samt om sexuella trakasserier i skolmiljö. Läs mer om våra nya utbildningar under material för förskola respektive skola.

Ha en skön sommar!

Bästa hälsningar från:

Kristina Henkel och Carolina Barrientos Jämställt.se

________________________________________________________________

________________________________________________________________

2006

År 2006 utökades verksamheten till att även omfatta jämställdhetsutbildning för skolan och företaget bytte namn till Jämställt.se - förskola och skola. Utökningen till förskola och skola skedde genom att jag (Kristina Henkel) ledde två stora jämställdhetsprojekt i Stockholm. I projekten skapades samverkan och en röd tråd mellan förskola och skola när det gäller arbetet med jämställdhet. Boken En jämställd förskola gavs ut på eget förlag under detta år och företaget började anlita externa föreläsare och konsulter. Under rubriken "Kunder" kan du läsa mer om vilka jag arbetade med under året, det finns också information om detta under rubriken "Press".

________________________________________________________________

________________________________________________________________

2005

I slutet av 2005 började jag (Kristina Henkel) att skriva på boken En jämställd förskola. Du kan läsa under rubriken "Kunder" respektive "Press" vad jag arbetade med mer under detta år.

________________________________________________________________

________________________________________________________________

2004

Under år 2004 startades företaget upp. Från början hette företaget Jämställdhetskonsult Kristina Henkel och utbildningarna riktade sig enbart till förskolan. Under rubriken "Kunder" och "Press" kan du läsa om vad jag (Kristina Henkel) arbetade med då.


till toppen                                                                   Utskriftsvänlig sida